Konsten att rida en häst i form

Innan man rider en häst i form så måste man veta vad det innebär. Vissa säger att när en häst går i form, då böjer den på nacken, men egentligen är det bara pricken över i:t. Den behöver inte böja på nacken för att gå i form!

När hästen går i form trampar den under sig och höjer ryggen. På så sätt sänker den huvudet och vipps, den böjer på nacken och går i en korrekt form (alla hästar böjer inte på nacken men går i form iallafall, det får man acceptera. Hästen kanske inte riktigt orkar). Viktigt är att se så bakbenen är med för vissa hästar böjer på nacken för att lura en/vissa drar ner hästen så den böjer på nacken, vipps så har vi en häst som går i en oärlig form.

Vad gör hästen när den trampar under sig då?
Jo, när hästen trampar under sig landar den med bakbenen under ryttaren. Det får inte bli för mycket, men heller inte för lite. Man får känna när det är lagom, då känner man att hästen skjuter på lite extra.



Hur får jag hästen att trampa under sig och höja ryggen?
Jag rider så att jag använder spöt (slå inte, bara dutta) på rumpan under framskrittningen. Beror såklart på vad det är för häst jag rider, men om det är en häst som lätt glömmer bakbenen så är det bra att påminna den genom att dutta lite med spöt på rumpan.

sen när du tar tyglarna gör du det lite i taget medans du duttar med spöt på baken så den inte glömmer baken medans du kortar tyglarna. Ha lite lägre tyglar till en början. Gå in på en volt och dutta lite med spöt på baken medans du leder, korta tyglarna allt eftersom och fortsätt dutta med spöt.

Dutta inte för mycket, bara när det behövs och du känner att hästen glömmer baken, om du duttar för mycket kan den lätt koppla bort spöt. Det är som att sitta och nöta med skänklarna hela tiden, tillslut lyssnar den inte och tycker du är jobbig.

Glöm inte yttertygel, det är den som fångar upp allt! Halvhalter!!! Du måste fång upp det du ridit fram!

Du fortsätter leda och dutta när det behövs, göra halvhalter och känner att bakbenen är med dig hela tiden. Se till så hästen inte går i överlod (mulen för långt in mot bogen), om den för det behövs det mycket mera bakben och mindre hand.

Bli aldrig stark i handen, det är då hästen blir stark och det blir dragkamp eller om hästen är känslig så går den med böjd nacke utan bakben.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0