Fång, del 3

Andra sjukdomar som man kan se hos fång hästar är bland annat:

Diabetes: Via forskning har man kunnat se att hästar som har fång har en högre mängd insulin än friska hästar, det här leder till funderingar om ett samband mellan diabetes och fång.

Cushings diseaes: är en hormonell ämnesomsättnings sjukdom, om hästen drabbas av den här sjukdomen så börjar kroppen att producera en förhöjd mängd av kroppens eget kortison – kortisol. Vanligaste symptomen på den här sjukdomen är, lång päls som hästen inte tappar, ökad aptit och törst, hästen tappar i vikt och musklerna brukar försvinna. Man har även konstaterat att det bland de här hästarna finns ett antal hästar med protein nacke/fettnacke de kan även ha fettdepåer runt ögonen och vid svansen.

Hästar som har Cushings sjukdom löper en större risk att drabbas av fång.

Protein – Fett –Hingstnacke: enligt veterinärer så har hästar med den här typen av nacke ökat. Hästar med sådan nacke löper större risk för att drabbas av fång.

Alla hästar oavsett ras kan drabbas av fång, ponnysar får ofta fång och man tror att det dels kan bero på att de inte rids lika mycket som ”stora hästar” en annan anledning kan vara att de får för mycket foder i förhållande till det arbete de gör. När det gäller kön på hästen så har man inte lyckats hitta någon skillnad. Däremot så drabbas dressyr hästar något mer än hopphästar, det här brukar man hänföra till mycket kraftfoder och inte så mycket utevistelse i hage.

Källa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0