fina jag och Rowan är <3 hahaha, diggar bilden


hundarna <3

Hundarna <33

Dante (den stora) har något problem med ögonen (vetrinären tror de är pollenallergi) därför ser han så ledsen ut.

Jag och Pimpim, 8 januari 2012

Fiiiiina hästen och jag <3333
Bara lagt upp filmer när vi hoppar 80, så nu kommer en när vi hoppar 90 cm :)


finaste och jag <3

psykologi

Sitter och skriver på psykologin som jag trodde var klar, men det visade sig att det bara var på E (G) nivå, så nu har jag skrivit två sidor mer och är inte ens klar. Den ska vara max fyra sidor och jag har skrivit 3 och 1/3 sidor så får väl avsluta snart. Men han sa att jag skulle fylla ut och skriva mer och det har jag ju gjort nu.

Även läst ca 50 sidor i "Ondskan", ska ha ett utkast tills imorgon till vårat essä som vi ska skriva, men det kommer jag inte ha. Men jag klarar mig nog utan feedback (hoppas jag).

Nu ska jag äta och sen fortsätta skriva på psykologin så fingrarna brinner (fast det gör dom redan).
Skriver kanske senare, beror på om jag hinner, nåste läsa mer i boken sen också. Har så mycket kvar i skolan och snart ska allt in, STRESSA!!! Jaja, ses någon gång

Miley Cyrus - when I look at you


skooooola

tjenixen
Har så mycket i skolan så hinner ju inte med något annat.. okej jag hinner med ridningen och Nemo, men inget annat. Dryyygt.

Haft matte nationella som gick åt pipsvängen. Jag satsar på C, låg på D innan nationella så skulle höja mig. Men på del 1 och 2 han jag inte med alla frågor.. Missade typ 4-5 frågor på del 1 och 3 frågor på del 2.. (del 2 innehöll endast 5 frågor), ooooointressant, förlåt.
Men iallafall så ska jag försöka komlettera upp till ett C, om ni nu skulle bry er.

Meeeeeen, har iallafall ridit en del på sistonde. Jag har ridit O´boy och Dante denna vecka, på söndag blire Rowan igen, hoppning :D

Men vad vill ni läsa om?? jag blir arg av så tråkiga inlägg men blir ännu argare av inga inlägg alls...

Vill ni ha tips på hur man kan träna en hund? Se massa foton? Läsa inspirationsinlägg?
Vad som helst, kommentera nu för sjutton!!!

baby?


Skrivit två sidor på idrottsuppgiften. Imorgon blir det matte nationella. Nu blir de stallet, hejdå

ridning x 2

Red först Rowan. Gick jätte bra, han var dock väldigt irreterad på myggen så slängde lite ed huvudet vilket var jobbigt :/ men Annars super fin <3 Han blev sjukt pigg i slutet så han galopperade där de skulle vara trav osv.
Nu kommer lite bilder på mig och Rowan. Blev typ inga bra så ni får stå ut med dom här.

Svettig häst efter passet <3

Sen red jag O´boy. Gick bra även där, dock inte lika bra. Han blev lite springig och så, men han var också jätte fin (som vanligt). Hans galopp är den underbaraste som finns!
Lite bilder på ossDet var de, hejdå :*

Flo Rida - WhistleBarnridningen idag gick bra. Fick gå 1,5 h i skogen, lite jobbigt efter ett tag faktiskt. Men så härligt väder så ska inte klaga.
Om en timme åker jag iväg och rider. Jag ska rida Rowan fick jag reda på. Kul! Jag ville ju ha Pimpim, men å andra sidan ska jag hyra Pimpim och så har jag ridit honom ganska ofta, men Rowan rider jag inte ofta alls så det ska bli kul. :D Längtar tills nästa vecka då det är hoppning! Han slänger sig verkligen över hindrerna och är osäker, precis som jag beskrev Barichello. Men Barichello hoppar ganska fint över, Rowan slänger sig över.. Haha, sötan :D <33

Jag och Rowan förra veckan, hoppas han är lika fin idag <3

Barnridning

Snart åker jag till stallet och leder på barnridning. Sen hem o äta och sen tillbaka till stallet och rida. Jag hoppas verkligen på att jag får pimpim, han går med o allt :D då kanske jag rider barbacka, om jag får de vill säga ;) men nu ska jag gå och byta om och övningsköra till stallet :D seees :*
Pimpim o jag <3

provridningar

Provridningar kan vara skrämmande och krävande för vissa, men se det som en rolig sak. Jag älskar att åka och provrida hästar. Man träffar nya människor, alla tänker olika och det är väldigt intressant att se hur dom tycker och tänker. Sen att träffa olika hästar. Alla är olika där också, och det är kul att se hur den hästen är. Vissa passar man inte alls med, och visa klickar man på en gång med.

Jag och wilson (inget med texten att göra)

När jag provrider brukar jag såklart skritta fram på långa tyglar. göra lite volter och så för att se hur bra hästen svarar på vikthjälperna. Vissa reagerar inte alls och vissa svänger på en gång.
Sen tar jag tyglarna, lite i taget. jag har ju ingen aning om hästen är känslig eller inte, då vill jag inte korta tyglarna så hästen känner obehag.

Sen känner jag lite på hästen i skitten på korta tyglar också. Ställer, böjer, svänger och gör lite skänkelvikningar m.m. (beror såklart på hur gamal hästen är och vad den kan).

Samma i trav och galopp. Känner lite på den. Provar länga och korta och ser hur bra den lyssnar, om den är känslig eller inte och så vidare.

Sen skritt på långa tyglar. Kanske pratar lite med ägaren och så kanske man fortsätter rida. Beror som sagt hur mycket hästen orkar, vad den kan osv.

Jaa, det var väl det. Hoppas du fick svar på din fråga, och om inte så får du kommentera igen :)

svar på fråga

Anonym om långprommis:
Hej 
Jag är ganska ny här p bloggen och förstår inte riktigt rider du på ridskola? Vad hände med din medryttarhäst du slutade bara att skriva om den jätte söt ju:) kan du inte ge lite tips p hur man ska göra på provridningar oxå? ;)

svar: Va kul att du hittat min blogg, hoppas du följer mig och så småning om förstår lite mer om vad jag sysslar med på vardagarna. Tänkte iallafall svara på din kommentar nu, hoppas du blir nöjd över svaret och fråga på :)

Ja jag rider på ridskola, uppsala ponnyklubb 2 gånger i veckan.
Medryttarhästen jag hade blev såld, har ingen kontakt med ägarna så vet inte hur han har det. Ja han är världens sötaste.
Kan skriva om provridningar i ett annat inlägg :)
kram

finaste hästarna <3

Tänkte skriva lite om världens bästa hästar.

Wacce är en av dom. Wacce är ett fullblod, 15 år. Han var min medryttarhäst som nu är såld och står i ett galoppstall där jag hoppas (men tror inte) att han trivs. Älskade och älskar honom mer än vad jag någonsin älskat någon.
Han var osäker och litade inte riktigt på folk, så det byggde vi upp under tiden vi var tillsammans.
Han åkte den andra Oktober 2011.
Saknar honom så hjärtat blöder.

Jag och Wacce nästsista gången vi såg varandra. <3

Och så har vi Barichello. Han är en envis rädd liten rackare. En ridskolehäst, holländsk ridponny 10 år.
I hoppningen är han osäker och rädd så man måste rida ända fram till hindret. Om man inte rider ordentligt så rusar han mot hindret och precis vid det så hoppar han åt sidan.. haha, sötan. <3 Spelar ingen roll om det är en bom på marken eller ett 70 cm hinder, han stannar på båda om man inte rider ända fram.
I dressyren är han hög i huvudet och ryggen är låg. Därför brukar han gå med snodd så han inte förstör sin kropp helt.

Jag har lärt mig rida honom i båda grenarna mer eller mindre. I hoppningen brukar han inte vägra med mig. Ska prova ha honom på pay and jump i sommar så får vi se hur de går. Blir dock inte så högt, 60 kanske.
I dressyren går han i form i skritt och trav med mig. Sänker sig lite då och då i galoppen men han orkar inte så länge. detta utan snodd (jag har lärt mig rida honom så behöver ingen snodd).

Jag och Barichello. Här ser man hur han kollar, men han stannade inte. Kolla inte på mig...

Och så har vi såklart Pimpim. Ni som läst min blogg ett tag har sett mycket av honom. Pimpim är ett fullblod 14 år. Ridskolehäst. Han är.. jaa hur beskriver man Pimpim?? fullblod säger väl allt? Han är lugn på lektion (om man inte gör mycket övergångar och galoppfattningar på samma ställen så han blir taggad och studsar), hoppningen kan han bli studsig i också. Hopptävlingar är han studsig om an tar det minsta i honom. Såå, Pimpim är en studsig häst! Haha.

So sagt så är han för det mest lugn på lektion och han anpassar sig väldigt bra till nivån på lektionen. Om han känner att det är en nybörjare på ryggen så är han seg och lugn. Om han känner att ryttaren är ruttinerad så kan han bli lite piggare och som sagt studsig.

På hopptävlingar så måste man rida fram, fram, fram, fram... Fram är det ända som finns på kartan. Om man har de minsta för korta tyglar och inte driver så stannar han och vägrar gå framåt. Han kan stanna mitt på banan, inte bara vid hindrerna. Han står stilla, backar, bockar, kan ställa sig lite på bakbenen.


Min och Pimpims första 90 tillsammans. Jag rider på tok för dåligt för att ens få hoppa 90 (detta var ca 1,5 år sen). Men filmen visar tydligt på en hoppig och studsig Pimpim ;)


Min och Pimpims absolut bästa tävling tillsammans. Vi blev inte placerade, vi har hoppat högre felfritt, vi har blivit placerade. Men den här tävlingen var något extra. Han var långt, tog fina långa språng och tyckte det var kul. Blev lite busig också. Syns inte, men det kändes.
det här var ca 3 månader sen. Jag har lärt mig rida honom bättre nu än vad jag gjorde från början, så det går framåt. Honom ska jag också ha på pay and jump i sommar. <3
Detta var 80 cm.


Detta är en film när jag rider fram honom, men ändå får han för sig att inte gå framåt. Det var en pay and jump, därför för jag rida klart. :) 80 cm även denna.


Jag och Pimpim, pay and jump 80 eller 90 cm.

Om ni undrar något så är det bara att kommentera. Om ni klickar vidare i filmerna, kolla vilket datum det var jag la upp filmen. :) Eftersom det såg sämre ut förr än vad det gör nu. Men Pimpim och jag har lång väg kvar. Men vi har kommit en bit på vägen iallfall. :)

långprommis

Kom precis hem från en långpromenad med hundarna och pappa. Vi gick till min gamla skola jag gick i från 1:an - 6:an. Saknar grymt mycket! Lugnt den bästa skola jag gått på. gick runt hela skolan och mindes alla lekgrejer på gården och provade även lite. Mina barn ska lugnt gå där! Fredrikabremerskolan <3

Iallafall så gick vi bland lite villor och runt lite, Nemo fick även springa lös och det gick bra. Han kom för det mesta när jag ropade och sprang inte bort. (han har sprungit bort dom två senaste gångerna han varit lös).Molly och Calle, buggMan får sån kick när man ser dans med så mycket energi. Jag vill också börja dansa! Synd att varken tid eller pengar finns.

parasollfot

Canon eos 450D + sigma 18-200 mm

Har precis vaknat. Idag vet jag inte vad som händer. Kanske åkte till stallet idag igen, får se ;)

De lediga dagana hittills har jag gått upp ett, ridit alla dagar. Pimpim och Sammy. Igår var jag som sagt själv hemma så passade på att höja volymen lite extra ;)

snart ska jag ta mig upp ur sängen.
ses

tulpan

Canon eos 450D + sigma 18-200 mm

Duuuunkar musik <3

Gick upp för kanske en timme sen. De andra i familjen är borta så jag är själv <33 Sitter o dunkar musik på högsta volym! Uuuunderbart!! :Dkruka

Canon eos 450D + sigma 18-200 mm

Maskrosor

Canon eos 450D + sigma 18-200 mm

Ridning på Pimpim <3

Hejsan!
Åkte som sagt och red idag. Hade working equitation. Slalom, fålla, gå på sidan av en bom, 8 volt runt 2 tunnor, gå över en bro, plinga i en klocka och sen rygga ut. Det var typ de. Pimpim är världens finaste <3


Stallet

Canon eos 450D + sigma 18-200 mm

Snart åker jag till stallet och ser om det finns någon plats så jag kan rida :) Sjukt taggad :D
kram

Äppelträd

Canon eos 450D + sigma 18-200 mm

FotaNu ska jag ut och fota, bilder kommer senare. Kanske att hundarna följer med ut och dom också blir fotade, får se.

Godnatt

Blev inget läsandes, jag skrev en halv sida på idrottsuppgiften istället och lyssnat på musik :) mys <3
Nu ska jag sova, jag vet att klockan inte ens är 10 och att det är lov, men jag är sjukt trött och orkar inte vara uppe. Så godnatt :) sov gott

Dante trycker in sig i hörnet för att få sol <3

plugg, plugg, plugg o mera plugg

Idag har jag skrivit cirka en halv sida på min psykologiuppgift, jag brainstormade allt jag kom på. Sen när jag läste igenom för att ändra stavfel och se hur de blev med mera så märkte jag att jag var helt ute och cyklade i texten. Men jag får hoppas att min lärare nappar så jag får bra betyg iallafall. Dock är den int klar, ska skriva lite mer.

Sen har jag läst 40 sidor i boken "Ondskan". Den ska vara klar nästa fredag då vi ska skriva essä på den.

I skolan hade vi hör och läsförståelse i engelska, nationella. Hör gick inte! Läs gick ändå ganska bra (hoppas jag!). Jag är inte så bra (väldigt dålig) i engelska.

Imorgon så blir de att fortsätta läsa boken och engelskauppgift.
Nu ska jag lämna in uppgifter! Jag ligger efter i nästan alla ämnen och alla uppgifter ska in senast första juni så nu måste jag jobba på. Bara två veckor och två dagar kvar.

Ful min...

Jag har att göra:
 • skriva teori till idrotten (inte börjat)
 • engelska - jämföra två noveller (inte börjat)
 • svenskaboken - ondskan (sida 66 av 283)
 • svenskakomplettering för att få B i betyg (inte börjat)
 • historiarester - typ 10 frågor (gjort typ 3)
 • fem i tolv - ett uppdrag (börjat)
 • psykologiuppgiften som jag skrev om där uppe (snart klar)
 • en ny psykologiuppgift (inte börjat)
 • franska - projektsteg (börjat)
 • Mattemationella - skriv och muntlig
 • Religionsuppgift (inte börjat, inte fått uppgiften än dock)
Det är det jag kommer på nu. Blir kanske någon mer uppgift innan lovet, men annars förhoppningsvis inte så mycket. så det är bara att jobba på!

Nu blir de att fortsätta läsa boken, jag är så trött så orkar inte göra något annat. 5 dagar ledigt = kan ta igen plugget.

Detta var väldigt ointressant för er... haha, jaja ;)

Nu ska jag läsa, sees :*

Ridning på Dante

Tjooo!
Idag red jag Dante (inte min hund xD finns en häst i upk som heter de). Han var skiiiiit stel i högersidan. Asså han verkligen satte fast i sidan. Gick inte att ställa :S I vänster var han lite lättare :)

Hade markarbete, tränade på o byta galopp över ett litet hinder.
Första gången så missade vi hindret... Han lyssnade inte alls på ytter och sköt bara ut. Kom på en gång till och då fick jag ha myyyyycket (!!!!) ytterhjälper så då träffa vi hindret ;) Inget byte dock..
Kom igen och fick inget byte.
Jag kom en gång till och gjorde fler halvhalter och då fick vi byte :D men o andra sidan är han bara 5 år så kan väl inte kräva så mycket heller ;) han kan de inte helt vad jag vet.

Bild från upks hemsida

Sen bytte vi övning. Skulle hoppa ett hinder, gå ut i vänster varv, hoppa samma hinder som på en volt, sen gå ut i höger varv som typ en 8 volt... ( ja, jag är sämst på att förklara (a)).
Gick ganska bra. Fick byte på första, men andra gången vi kom på så fick vi en dålig väg (mitt fel) så han kunde inte riktigt byta. Han fick hoppa långt eftersom vi kom snett.

Ganska nöjd över passet iallafall. Inte ridit honom sen han var ny, så det är ganska intressant att se hur dom ändras.

Snart blir det sooova, imorgon ska jag ha engelska nationella, hör och läs -.- orkar verkligen inte, duuuuumma nationella!!!

svenska

Hej!
Svenskan för mig har gått lite upp och ner. Detta kanske är jätte ointressant för er, men jag har lust att skriva om de iaf.. haha. Läs inte om ni inte vill ;)

Jag går på kunskapsgymnasiet och där sätter vi alltid upp mål inför terminen. Så jag satte B (VG+, MVG-) som mål. Det gick inte så bra för mig så jag sänkte till C (VG). Fortsatte gå ganska dåligtg (låg på D (G+) hela tiden) så min lärare sa att antingen får jag höja mig på nationella vilket är svårt, eller sänka målet.

Jag var fast besluten i att inte sänka! Jag visste att jag kunde och jag skulle minsan visa de!
På nationella i svenska fick jag B samanlagt alla delar. Så nu ligger jag på C. Så, jag visste att jag kunde och jag visade det.

Nu har jag fått en komplettering, om jag får A (MVG) på den och B eller A på essä vi ska skriva, så får jag B i betyg!

Då kan jag passa på och säga till er, lärare har inte alltid rätt! Min lärare trodde inte på mig, men det gjorde jag och jag var fast besluten i att jag skulle klara det!

Så, ge aldrig upp även fast er lärare får er att känna att ni inte klarar av någonting. Så länge du har viljan framme och är envis klarar du allt!

Idag höll jag te.x. tal på engelska... Det trodde jag absolut inte att jag skulle klara.Det blev absolut inte bra, men jag överlevde!!

Sätt upp rimliga mål som du tror på, skit i vad din lärare tror :)

vinnaren av veckans blogg är...

....HÄÄÄÄÄÄÄR :D

Grattis :)

Rowan idag <3

Idag red jag Rowan istället för Zohar, jag och en annan bytte häst.
Det gick sjuuuuukt bra. Jag har inte ridit Rowan på typ 1,5 år så det var kul o rida honom.
Förr så tävlade jag honom en del. Dock gick de inte så bra... Han är ganska svår i dressyren men jag kände att de verkligen klickade o han gick sååå fint <3333

ser ut som om vi dyker men det var islutet av ett galopppsprång.
Fiiiiiina ponnyn <3333

Grattis

Grattis Dante och pappa som fyllar 50 tillsammans idag :D Dante 3 och pappa 47


Dante :D <3

Timbuktu - resten av ditt liv


hooooome

tjaaaa
Hemma idag också eftersom jag inte är heeelt frisk, men nu kan jag iaf äta igen :D

Gick upp vid halv 12, gick ut en kortis med hundarna eftersom ingen annan var hemma. Har ätit lite, suttit vid datorn och bara tagit de lugnt. Snart ska jag börja plugga. Måste göra franska och historia.

Imorgon ska jag till upk och hjälpa till o leda. Det var någon olympic day sak i vaksalatorg, jag fatta inte riktigt xD men vi ska iaf leda i upk också så de ska jag göra. :)

Fick också reda på att jag fick A på läsförståelsen i svenska och C på skriftliga. Lite besviken på skrivdelen eftersom att jag vet att jag kan få högre.. Jaja. Så jag har fått C, B, A på svenska nationella... Blir de ett C eller ett B tillsammans?? :O
(det blev ett B :D)

Jaja, nu ska jag lyssna på musik och försöka plugga ;) sees :*

The dogs in action ;)

dagens blogg

Kör igång en dagens blogg :)
Kommentera bara "jag är med" så tar jag ut en vinnare!

sjuk

Förlåt för ingen uppdatering, men jag har varit sjuk. Blev magsjuk i tisdags och nu börjar jag komma på benen och är uppe och går så är på bättringsvägen. Blev alltså ingen ridning i tisdags :(( jag som skulle rida Barichello o allt :'(((( jaja, jag får nog rida honom fler gånger hoppas jag.

Jag ska hyra Pimpim vecka 27 :D

Mina sommarplaner ser hittills ut ungefär såhär: gotland ca 2 veckor, jobba i upk 2 veckor, hyra Pimpim en vecka. underbart :D och så ska jag bara ta det lugnt, sooola, bada och njuuuuuta :D

Men nu måste jag plugga... så man kan ha ett välförkänt sommarlov :)
ses

hoppning på Zohar

Jag överlevde :D
Han skötte sig kanoners!!!

Hoppade fram på en låg 5 ½, sen höjde hon allt eftersom och tillslut fick jag hoppa cirka 90 cm ;)

Sen hoppade vi bom, hinder, bom. :) inte så högt, typ 70 kanske :)

Han är så duktig :D han hoppar verkligen allt! Även fast man kommer jätte fel på hindret eller alldeles för långsamt/fort så lyckas han på något sätt alltid ta sig över. Duktiga hästen <3
Vi kom fel dom två första gångerna men sen gick de bättre :D


Jag och Zohar efter ridpasset :D

Hur gammal är jag egentligen

Det var en som sa 14 :O några som sa 15, många som sa 16, några som sa 17-19. Svar alltså från 14-19, haha lite kul :)

Men jag är..
16 :D
Ska fylla 17 i sommar, Juni :)

Lite svårt kanske att se på bara en bild, i verkligheten tror de flesta jag är 17 och uppåt, de flesta tror ja är 18-19 :)

Så de flesta av er var nära :) tack för att ni svarade. :*

svar från frågestunden

Varför började du rida?
Egentligen gillade jag inte hästar när jag var liten, men min syster och min kusin red på upk och då började jag också bara för att... Jag vet faktiskt inte varför, haha men det äblev väl så för att dom red :)

varför skaffade du blogg?
Jag vill dela med mig av mina tankar och älskar att skriva noveller, texter om mina tankar m.m. Så tänkte att det var ett bra sätt att dela med mig av mina erfarenheter och tankar.

Hur länge har du ridit?
Ca 9 år

Favoritras/färg på hästar?
Favoritras är absolut engelskt fullblod, både Wacce o Pimpim är de :D Färg var dock lite svårare.. Jag vet faktiskt inte, men svart är fint :)

Favoritras/färg på hundar?
Ras kanske yorkshireterrier?? och färg är nog svart även där.

Vilka bloggar läser du oftast?
Jag läser inte så många bloggar dagligen, men dom jag verkligen följer till 100% är http://silentvoices.blogg.se/ och din blogg http://connoz.blogg.se/

Vad tycker du om min blogg?
Jag tycker din blogg http://connoz.blogg.se/ är bra, fina bilder och intressanta texter :) Fortsätt som du gör :D

Hur många medryttarhästar har du haft?
Oj... Nu måste jag räkna.. Ludde, Blixten, Idde, Wacce, Salimah, Garcon, Eja, Gucio, Domingo lite halft, sen vet jag inte om de är någon mer.. Har blivit så mycket för att dom flesta har sålts/avlivats eller blivit sjuka så dom inte kan ridas. Alltså runt 9 styckna.

Vilken årstid föredrar du mest?
SOMMAR!!!

Bästa sommarminnet?
Oj jag har massa, men inget spreciellt som jag kommer på hust nu.

Vilken är din favorithäst på UPK?
Pimpim o Barichello

Barichello         Pimpim

Har du ridit på någon mer ridskola än UPK, isf vilken?
Nepp, bara upk

Är du oskuld?
Yees ;)

Hur gammal är du?
Det svarar jag på snart :)

favorit:
godis? Marabou :D
artist? jag vet inte riktigt, jag har ingen favorit artist, jag lyssnar på typ allt ;)
glass? Magnum
största intresse förutom hästar? Mina söta hundar :D

Hur länge har du ridit?
ca 9 år

Vad är dina framtidsplaner på yrke?
jag vill bli journalist, så får vi se om jag lyckas komma in på de eller inte :)

När började du blogga och varför?
Jag har bloggat några år, men har bytt blogg några gånger. Läs där uppe på frågan varför jag bloggar :)

vinnaren från dagens blogg

Nu kommer vinnaren från dagens blogg, lite försenat. Förlåt, inte hunnit fixa.

HÄR är vinnaren

Grattis :D

gissa ålder

Hur gammal tror ni att jag är?


Jag och Wilson :)


Frågestund

Hejsan! Nu drar jag igår en frågestund eftersom jag har massa nya läsare :) så fråga vad du vill! Jag svarar på allt, eller iallafall nästan allt ;)

Så fråga på nu!!!

Alla andra kommentarer hänvisas till ett annat inlägg, vill bara ha frågor till detta inlägg. Men ni är mer än gärna välkomna att kommentera andra inlägg om vad som helst såklart :D

Wacce o jag <3


Vinnare från dagens blogg

Här är vinnarna, kunde inte bestämma mig så fick bli båda

här
här

Vill du vara med i dagens blogg? Kommentera detta inlägg med "jag är med"

är godis verkligen nödvändigt vid träning?

Publicerat den här texten förr, men gör de igen.

Jag tycker inte godiset är 100 % nödvändigt när man tränar. Visst kan det vara bra att ha godis om man ska lära något nytt trick för att hålla hundens koncetration uppe, men om det går och hunden tyker det är kul (vilket jag tror alla tycker) så kan man även leka med hunden för att ge beröm.

Jag har lärt Nemo flera tricks genom att leka fram det, vilket han älskar. Ibland funkar det bättre att leka fram tricket än att visa med handen.
(Detta funkar inte på alla hundar, men det funkar på Nemo så tänkte ge det som ett exempel så blir det lättare för er att förstå vad jag menar). Om man till exempel vill lära hunden att skälla på kommando och den inte brukar göra det i vanliga fall så blir det lite svårt. Men om man hoppar runt och busar och får hunder lite uppspelt så bruka den morra. Då är bra bara att fortsätta. Hoppa runt, spring runt, morra och skäll, putta lite lätt på hunden. Då kommer den förmodligen (Nemo gör det) att börja skälla. Beröm massor och fortsätt.

Om man ska lära hunden att skälla så får man självklart ge godis när den väl skäller, men att man leker fram själva beteendet.
(blev lite rörigt, fråga om du inte förstår.)Att kalla in hunden är också ett bra exempel. Om man vill att hunden ska komma när man ropar så borde man inte stå rakt upp och ner och säga "Nemo kom". Utan man borde även där hoppa runt så hunden får uppmärksamhet på dig, sen när den kollar så säger man "Nemo kom" och fortsätter hoppa runt men nu även springa lite långsamt där ifrån. Då ser hunden att du är påväg bort och kommer. Då säger man ännu en gång "Nemo kom" så huden förknippar orden med beteendet. När hunden är påväg är det viktigt att man inte stannar och blir tråkig, utan fortsätt att röra dig så hunden har uppmärksamheten på dig. Backa även.

När hunden är framme så hoppar man runt och berömmer och leker med den, den kan även få en bit godis, men leken i första hand. Då kommer hunden tycka att det är kul att komma när du ropar och förhoppningsvis förknippa inkallning med lek.

Det viktiga när man tränar hunden (eller vilket djur som helst) är att man läser av djuret. Hunden kanske inte alls tycker att du är rolig när du hoppar runt, den hunden kanske hellre vill ha godis. Vissa hundar äter inte så mycket godis, och då är det dags för fantasin att flöda. Kom på massa övningar du kan göra med ditt djur som du inte behöver godis till.
Jaa, det är bara fantasin som sätter stopp. Kom på nya sätt som funkar för just dig och ditt djur.

Rörig text.. bara o fråga om något är suddigt eller vill ha tips/kan ge mig tips om något :)

ridning

Nu åker jag och rider :D Inte säkert att jag överlever dock.. Jag ska rida Zohar och han kommer förmodligen bocka så jag flyger av.. Och han är ca 173 så inte direkt liten :O
Jaja, ska försöka sitta kvar!!!

Hejdå :D ses (förhoppningsvis)

Zohar, bild från upk:s hemsida http://uppsalaponnyklubb.se

tal i svenska

Har lagt ut den förr, men har massa nya läsare så lägger ut den igen :) Hade svenska nationella i för några  veckor sen där vi skulle hålla tal om relationer. Jag valde relationer mellan människor och djur. Jag tycker själv att talet blev bra så tänkte att ni skulle få läsa det :) Fick B på det ;) (lite måste man ju få skryta).


Det finns de som säger att människor inte kan ha relation till ett djur för att vi inte är av samma art. Men djur har precis som vi, själar. Vi är också djur vilket många glömmer.
Det finns de som säger att djur inte har känslor, men de har precis lika mycket känslor som oss människor.

Döm inte djuret för hur den beter sig, den kan haft svår uppväxt. T.ex. när människor mobbar eller misshandlar behöver det inte betyda att den vill vara dum. Den kan haft svår uppväxt, och då är inte lösningen att straffa människan. Det är precis likadant med hästar/marsvin, ja, vilket djur som helst, som är aggressivt. Det bästa då är inte att slå djuret, ge den straff som många gör.

När hundar skäller kan det vara för att den är osäker och om man då slår djuret kommer den bli mer osäker och då kanske till och med skälla mera.

Problemet mellan människor och djur är att människan inte försöker förstå djuren. Vi ser problemet, men vi löser det aldrig till 100 %. Vi måste lära oss hur djuren fungerar och försöka förstå varför problemet finns istället för att straffa djuret och göra problemet större. Människan måste lära sig att se lösningen och inte bara problemet.

När djur är dumma så säger vi att det är ett problemdjur, men det kan lika gärna vara människan som uppfostrat djuret fel så den tror att den ska bete sig som den gör. Djuret förstår inte vad som är rätt och vad som är fel om vi inte talar om det. Om djuret tror att den gör rätt så kommer den att fortsätta.

Jag har flera relationer till olika djur. Jag hade till exempel bra relation till min kompis häst som heter Wacce.

På bilden bakom mig ser ni mig och Wacce.
Wacce hade det väldigt svårt innan han kom till Michelle. Wacce hade flyttat mycket innan han kom dit och var väldigt osäker och vågade inte lita på människor. Han bet och sparkade mot alla som gick förbi honom i början. Jag och Michelle jobbade väldigt hårt med att han skulle få förtroende för människor och tillslut började han lita på oss.

Att jag fick vara med och se honom utvecklas så utvecklades även jag. Wacce och jag lärde oss massor tillsammans. Vi kom nära och vågade lita på varandra.

Michelle sålde Wacce och nu har vi ingen kontakt med honom längre. Jag saknar honom enormt, jag fick bra kontakt med honom och förstod vad han menade. Vi kom väldigt nära varandra vilket gör att det är väldigt svårt för mig när jag inte vet hur han har det. Jag älskar honom fortfarande och kommer alltid att göra det.


Sherdil är en film som handlar om en tjej som hette Sanna som älskade hästar. En dag så kom det krigshästar till ett stall nära där Sanna bodde. En av hästarna var så ilsken så den skulle slaktas, men Sanna ville rädda den. Så hon åkte till slakteriet och tog hästen och red där ifrån. Hon hittade ett torp där hon och hästen bodde. Tillslut hittade polisen henne vilket gjorde att Sanna och hästen var tvungna att rymma. Sannas kompis ringde några journalister som sa att hästen var Sannas och hon fick behålla honom.

Jag valde denna film för att jag tycker den visar vad relation till ett djur kan betyda. Sanna var villig att göra vad som helst för att rädda hästen från slakt.

Nu ska jag visa ett klipp från Sherdil. Det vi ska se är när Sanna tar hästen från slakteriet och rider där ifrån.

Part 5, 8.40-9.45 (klippet jag visade)

Det finns de som säger att människor inte han ha relationer till djur, men jag vet att det går. Jag vet att man kan älska djur precis som man älskar sina kompisar. Både hästar, möss, hundar, ja alla djur, är precis lika mycket värda som oss människor. Alla har känslor, alla är i grunden lika uppbyggda. Alla är djur.

Våga tro på att det går att älska djuren lika mycket som du älskar människor. Jag lovar, djuren finns där för dig om du finns där för dom. Hjälp varandra att lyckas i livet. Alla djur behöver kärlek.


dagens blogg

Var med i dagens blogg :D Kommentera detta inlägg med "jag är med" så utser jag en vinnare till imorgon :D

engelska nationella

Sitter just nu och skriver nationella i svenska. Går förmodligen jätte dåligt eftersom jag har så svårt i engelska... Men jag har sagt till mig själv att om jag klarar alla engelska nationella ska jag köpa en lott, för då har jag haft tur! Även min kompis Karin sa att hon skulle köpa en till mig :DOndskan

Heej :)
Har du läst boken "Ondskan"? Om du gjort det, är den bra? Jag ska nämligen läsa den på svenskan. Tycker den verkar väldigt intressant!
Nej nu ska jag ta och lägga mig o läsa :D sees :*


Bilder från i somras när jag var på Gotland


En individ

Alla är en individ, både djur och människor. Tänk på det när du tränar ditt djur. Vad vill du ha ut med träningen, att djuret ska göra allt du säger eller ha kul?

Visst vill man att djuret ska lära sig och djuret får upp självförtroendet om det går bra. Det vet man själv om man gör något och de går bra, man kanske får höga betyg i skolan, då blir man glad och får bättre självförtroende. Men man får tänka på att även djuret är en individ och ingen robot. Den kanske inte känner för att göra de du känner, så acceptera det.

Om man har lärt hunden inkallning och den inte kommer när du ropar så behöver det inte vara för att den är olydig. Det kan lika gärna vara för att den har hittat något annat att göra och inte tänker på att du ropar just då. Bli inte arg på hunden, den är ingen robot som gör allt du säger..

Tänk själv när din mamma säger att du ska gå in och duscha, då vill du inte alltid göra det. Det är inte för att vara elak, utan för att du kanske gör något annat just då och inte känner för att duscha just då.

Jag och Barichello igår, inget med texten o göra!

Tänk att du var i hundens situation innnan du straffar den. Kommer jag alltid när mamma ropar? Nej det gör jag inte. Varför gör jag inte de? jo, för jag hade annat för mig. Vill jag att mamma ska komma in och bli arg på mig för att jag inte kom? nej.

Varför kommer inte alltid hunden?? den kanske kan inkallning jätte bra, men den gör något annat (till exempel luktar) och då får jag vänta tills den har luktat klart och sen ropa igen.

Sen kan det vara så att den MÅSTE komma när du ropar för olika skäl (till exempel att det kommer en annan hund) och då kan man kanske lära hunden ett annat komando för "kom" när det är allvarligt och då är det klart att hunden ska komma. Men det ska man isåfall bara använda vid speciella skäl, när det är kris!

Så tänk på hur du själv skulle göra om du var i djurets sits innan du skäller på den! Alla är en individ, inga robotar.

Ny design och header

Snälla, rara, finaste Susanna fixade ny header + design till mig. Den blev jääääätte fin <3 verkligen 100% nöjd!

Om ni inte ser den, tryck F5! :D

hoppning på Barichello

Idag hoppade jag på Barichello, för första gången i år så var vi ute <3333
Jag trodde han skulle vara jätte pigg o busig, men han höll sig i skinnet. Han var pigg, absolut, men inte överdrivet och jag kunde kontrollera honom :)

Han hoppade allt, stannade ingen gång :D duktiga häst <3

Vi hoppade väldigt lågt, men det var för att vi skulle träna på att ha kolla på hästarna.
Övningen var att vi hoppade ett hinder i galopp, sen volt över tre bommar som låg i en liten pyramid även de i galopp, och sen över ett hinder i trav.

Måste tillägga att jag hade kramp i magen på framridningen så kunde inte rida ordentligt... Därför går han inte så fint. Men krampen gick iallafall över tills vi började hoppa ;)Världens finaste Barichello <33333

RSS 2.0