Hemma

Hemma idag, men är i princip frisk. Har suttit och svarat på playfrågorna nu, går bra men svårt att formulera sina tankar så att andra förstår vad jag menar. Men jag försöker och kämpar vidare. Snart skrivit 2 sidor och har 3 frågor kvar så kommer bli runt 2 sidor trotts allt. :)

Nu ska jag plugga naturkunskap då vi har prov nästa vecka. Och klockan 4 drar jag till stallet för å rida Rowan :D

Ha en bra dag :)

Gammal bild på mig och Dante <3

Mår dåligt fysiskt, bra psykiskt

I måndags gjorde jag läsförståelse i engelska 5, kändes bra. Vissa svar visste jag inte om dom var rätt och vissa kände jag att jag verkligen hittade svaren. Igår hade jag hörförståelsen, kändes jätte dåligt. Blev många luckor i provet där jag inte skrev något alls.. Fick reslutatet idag. Båda delarna slogs ihop och det slutade på ett E+ ! Har man världens bästa lärare så har man <3 Så nu har jag godkänt i engelska 5 då jag redan tidigare var godkänd i den muntliga och man får ha ett F, men ska göra skrivdelen också och göra om muntliga så får vi se vart det landar :)

Sen till dom dåliga nyheterna. Jag är sjuk igen.. Kände redan imorse att jag mådde illa men tänkte att det säkert skulle gå över. Det gjorde det inte så vid 11 åkte jag hem. Har haft feber, sprängande huvudvärk och mått illa fram tills typ en timme sen. Nu har jag bara feber, känns som om jag kokar.. Så blir förmodligen ingen skola imorgon. Skulle gjort skrivdelen i engelska imorgon men får bli på månag istället.

Sen sist har det inte hänt jätte mycket. Klubbdressyr i söndag där jag fick alldelles för mycket poäng.. fick 58.966% om jag inte minns fel. Rowan var grymt seg, gick knappt framåt. Travade halva sista galoppsträckan för att han vägrade galoppera.. Inte alls nöjd även fast flera sa att det såg jätte bra ut.

Igår red jag Killen, han var förvänandsvärt fin. Kände hur han lyfte ryggen islutet och jobbade fint :) Vi tränade på bakdelsvändningar och det gick jätte bra :) Tog det lite på hans nivå då han är unghäst och inte så utbildad.

Är i en riktig uppförebacke i skolan just nu, ligger efter i massor och får inget gjort... Men antar att det bara är att kämpa vidare, förhoppningsvis blir det nedförsbacke snart :)

På söndag är det klubbhoppning, hoppas på att få Clover! Har inte gett upp Barichello men vill rida en som man kan lita på till 99% så jag för en gångsskull kan tänka på annat än att han kan stanna när som.

Nu ska jag ut och fika (om jag nu kan äta något..), bara ätit en macka på hela dagen.. Hejdå :)

The script - breakeven


Hur ska jag orka denna helg?

Sov 1-2 timmar inatt.. Faktiskt inte så trött just nu iaf. Vid 4 drar jag mot tåget för att åka till Elvira och fira hennes födelsedag lite i efterskott. Sen hem och sova. Imorgon ska jag vara i stallet klockan 7 för tävling - klubbdressyr på Rowan. Sen efter det kommer Elvira och ev. Karin hit för att göra vårat grupparbete i naturkunskapen. Sen är det skola dagen efter, får väl se om jag orkar upp.. haha.

Är själv hemma nu så det är nice. Lyssnar på musik och chillar. Redan sminkat mig så bara kläder som ska på sen är jag redo för att åka och fira min fina vän. <3

Iförrgår red jag dressyr på Rowan. Han var väldigt fin och vissa övergångar var verkligen woowww-övergångar (iaf på känslan). Annars var passet i helhet ett bra pass, varken jätte bra eller dåligt :) Taggad till lag med Rooowan :D

Jag och Rowan isommras

Kissed you good night

Tack Daniel för att du skickade den här :) <3

Set fire to the rain

Tänker vidare på filmen medan jag hoppar in i duschen.


Uttrycker starka åsikter om känsligt ämne

Sitter och svarar på frågor till filmen "play", om du inte sett den, GÖR DET! Sen tycker jag du ställer dig frågan "är filmen rasistisk?" Lovar att du har miljontals saker att säga på den punkten! Jag har skrivit en A4 på bara den frågan. Har 7 frågor till som ska få plats på 2 A4. Nej, jag går utanför gränserna nu för tänker svara exakt som jag tycker på denna här uppgiften! Visst inte hur mycket jag vågade uttrycka mig från början, men om han ställt dessa frågor till oss får han också vara redo för svaren har får! Let´s do this! :)

Inget med inlägget att göra

Nemo ligger ivägen för pluggandet <3


PluggarPluggar Naturkunskap för fullt här. Ingen skola för mig då min förkylning blivit sämre. Hade inte tänkt gå idag till skolan då det var friluftsdag och jag inte kände för det, men som sagt är förkylningen sämre så har en anledning till att vara hemma trotts allt.

Ska fortsätta med frågorna, har 4 styckna kvar på kapitlet sen ska jag plugga något annat. Sååå jobbigt att skriva förhand, men vi får ha med anteckningsblocket på sista provet så det är värt att skriva ner allt. Hur som så ska jag fortsätta nu, har inte lust att slarva bort tiden.

Ha det bra, hejdå :)

Gott och blandat

Fick väldigt roliga kommentarer på förra inlägget ;) haha..

Igår red jag Wilson istället för Frits. Var otroligt skönt att rida en ruttinerad häst!!! Har inget emot att rida unghästar/Barichello, men ibland är det skönt att rida såna som hoppar allt man styr på, fick äntligen tänka lite på mig själv och min sits. Förutom att jag tänker "nu ska jag ge eftergift" och försöker slänga mig fram men misslyckas och händerna åker uppåt och framåt istället för neråt och framåt så är jag riktigt nöjd :) Pigg häst! haha :D

Fick betygslapp hem idag (ingen aning om varför :S) och jag hade 7,3 h ogilltig frånvaro i våras. Tyckte det var lite, men Daniel toppade det så sjukt.. :S haha, han är en riktig nörd med andra ord ;)

Var friskolecampen idag, gick därifrån runt halv 1-1. Vi gick vidare i innebandyn men inte i fotbollen. Ingen aning om hur det ligger nu.

Nu ska jag och Nemo ut o leka i snön :D Senare blir det engelska med min extra lärare.

yyeeeeaaahh :D

Tolka hur ni vill, frittfram ;)

Acceptera det!Blir så arg när folk säger att jag är blyg, jag är inte blyg bara för att jag inte alltid pratar? Kanske bara gillar att tänka mera än att prata? Tycker ni ska ta och fundera på denna och inse att det finns olika anledningar till att man är som man är och att det som syns inte alltid är samma för alla! Menar inte att alla som inte pratar inte är blyga, såklart finns det blyga människor, men lär känna personen innan du dömmer den.

Att dömma personen innan man känner den är min sämsta egenskap, det är människans sämsta egenskap! Men visa inte att du dömt den, börja från noll och förhoppningsvis är dina dåliga omdömmen om människan helt fel, i värsta fall hade du rätt med dina dåliga omdömmen men det är inte förns då du kan visa och berätta vad du tycker om människan, alt. inte umgås med den. Men förhoppningsvis tror ni något gott om människan redan från början.

Döm inte människan innan du lärt känna den, lova mig det så lovar jag er det! Slut med dumheter!!!

Hemma

Idag är jag hemma från skolan för jag var sjuuukt trött imorse, men det var inte det som hindrade mig från att gå till skolan, nej jag är nämligen förkyld, IGEN! 6:e gången sen midsomras jag är förkyld nu + att jag varit magsjuk en gång sen midsomras också..

Rätt gött att vara hemma. Sitter med chips och dipp och engergidrick, har en del program att se också - "så ska det låta", "kontoret" och "ponnyakuten". Tror detta kommer bli en härlig dag :) Hade tänk plugga också men det kommer i sista hand ;) Tror jag börjar med ponnyakuten :)

Hoppas jag frestat/frästat er riktigt mycket nu ;) hejdå, ha en bra skoldag ;)

Tråkig sammanfattning av helgen

Tänkte köra en tråkig sammanfattning på det jag gjort nu sista tiden bara för att..

Jag har varit hos shettisarna, var själv där så det var skönt. Började med att ta hand om Lukas. Borstade och sen gick vi en promenad för hand. Mest för att jag ska lära känna honom och se hur han fungerar. Han är otrolig känslig och lite osäker. Gick iallafall bra och tillslut gick han med lågt huvud och var lugn. :)

Sen tog jag hand om Bläsan. Skulle bara vara där i en timme då det var minus 20 grader och jag inte ville dö av kallhet (pappa kom och hämtade mig). Tog hand om Lukas i 45 minuter så fick lite brottom med Bläsan.. Började iaf borsta och sen gick även vi promenad. Inte alls känslig eller osäker, men å andra sidan är hon 21 år så väldigt erfaren och kanske varit med om mycket?? Iallafall kom pappa 15 min sent så hann med Bläsan fint. När jag var klar med båda kom pappa, precis lagom. :)

Tävlingsmötet gick finfint. Fick reda på att jag ska rida Rowan i lag dressyr ponny div. 3 istället för Aramis, nice :D Inget emot Aramis, men Rowan är lite roligare ;) + större.. Sjukt taggad!!!

Jobbade idag, gick bra det med :) Precis klockan 12 blev vi klara med allt, haha timing eller vad? ;) Så nu har man tjänat lite pengar, det är aldrig fel! :)

Pluggat svenska, börjar bli redo till redovisningen som är imorgon. Tror det kommer gå ganska bra, inte så svår uppgift, skriver om skånskan ;) Så om du vet något om dialekten skånska får då gärna skicka in en kommentar :)

Lite efter 6 kommer Daniel hit så hittar vi väl på något. Ska även försöka gå isäng tidigt idag (får väl se hur det går..)

det var min helg i korta drag. Nu ska jag fortsätta lyssna på musik (som alltid) och försöka bli klar med svenskan. Hejdå :)

Min helg

Fredag: Skola, utveckligssamtal (som för övrigt gick jätte bra, fick massa fina kommentarer), sen till shettisarna och pyssla om dom. Vi (jag och en tjej där borta) körde Lukas och sen longerade vi på banan.

Lördag: Tävlingsmöte på upk 13.00 - 15.30. Sen kanske till shettisarna, annars plugga.

Söndag: Jobba i upk 7-12, sen vid 6-7 kommer Daniel hit. Mellan jobbet och Daniel så pluggar jag nog lite :)

Precis lagom mycket att göra där jag känner att jag hinner med allt utan att det blir stressigt och utan att få ångest men samtidigt är det inte för lite att göra utan jag har alltid något att göra. Perfekt alltså :)

dressyrpass på Aramis

Idag red jag Aramis - dressyr. Började helt okej, men kände att detta pass inte skulle gå jätte bra (jag känner alltid när jag skrittar fram/kortat tyglarna hur passet ska gå). Vi började med att göra 10 m volter i båda varven i skritt och trav, gick faktiskt bra. I början var han springig och spänd men blev fin efter ett tag. Sen skritt långa tyglar.

Sen gick vi in på volterna men vi red som två små fyrkantspår så att säga. Började i skritt och det gick bra, han var mjuk och fin. Sen trav, det började bra men efter ett tag började det krångla för mig och Aramis, jag tror det kan vara för att han tyckte det var jobbigt. Han drog sig utåt och lyssnade inte alls på mina ytterhjälper hur tydlig jag än va. Började mjukt med att bara krama i yttertygeln och trycka lite lite med yttersidan precis som jag gjorde i skritten, men han lyssnade inte så var tydligare men det funkade inte heller så jag petade med spöt men funkade fortfrande inte.. Såhär var det i båda varven. Sen skritt långa tyglar.

Sen körde vi galopp (om jag hade ridit själv skulle jag inte redan övergått till galopp utan kanske mer gått tillbaka till skritten för att känna att det sitter innan vi höjer gångart). Med tanke på hur det gick i traven så kan ni kanske tänka er galoppen.. Vi fick finfina fattningar (sjukt nöjd med dom faktiskt), men han lyssnade inte alls på ytter och var påväg över till andra fyrkanten flera gånger.. Jag blev arg och tog i med ytterskänkel (missförstå inte), men då sprang han bara satans fort och fortsatte dra sig utåt. Även detta i båda varv.


Aramis :) Bild av pappa

Sen avslutade vi i trav och då hade jag en halft avslappnad, ganska springig häst.. Inte alls nöjd med reslutatet! Han var väldigt svettig efter passet så tror han tyckte det var jobbigt (Aramis springer ganska mycket på flera lektioner så det var inte det som gjorde honom svettig. Nu säger jag inte att han stressar runt, men han är snabb i benen.. Skulle behöva vila lite på steget).

Denna övning passade oss inte alls. Antingen var jag väldigt dålig på att rida övningen eller så var det yttersidan som han har svårt med att lyssna på (har märkt att han inte vill ta ytter förr så det är väl det). Men då finns det något att jobba med där iallafall. :)

Jag har ett problem med att rida Aramis och det är att det antingen går jätte bra eller jätte dåligt.. Detta kan bli ett problem då vi kanske ska rida lag tillsammans och då vill man ju gärna kunna rida hästen bra i princip varje pass. Men jag har inte ridit Aramis så mycket heller så det kan ju vara det, känner honom inte så bra. Men förhoppningsvis lär jag mig.

Något jag måste jobba med är att få bra pass de dagar jag känner att det inte alls kommer gå bra. Kunna känna vad som är fel och förhindra att det går ut över passet. Alltså om jag känner att passet kommer gå dåligt för att min häst eller jag är sega och trötta så måste jag tänka på hur jag ska göra för att vi inte ska vara trötta och på så sätt förhindra att det stör passet. Men ska inte gå in mer på detta för inlägget är redan alldeles för långt ;)

Som vanligt - fråga om du undrar något :)

Dressyr på Biffen

i tisdags red jag dressyr på Biffen (Frits) igen. Gick mycket mycket bättre denna gång. Gången innan var han spänd hela tiden, men i tisdags slappnade han av från början. Var lugn och gick ganska nära skynket faktiskt, dock fortfarand rädd när det går människor på läktaren.

När vi galopperat ett tag blev han dock väldigt pigg och lite stark, men det var lugnt iallafall. Nöjd över passet! Inte mycket mer att skriva om det.

Denna är så sjukt skön!


Slumpmässigt frågor

Är du kär?- nej
-Gillar du skolan?- jag gillar skolan så länge det är måttligt att göra, men att vara i skolan är inga problem.
-Bästavänner? - vet inte
-Vilka bloggar läser du oftast? Jag läser några bloggar, men den absolut bästa är silentvoices.blogg.se
-Vilken årstid gillar du mest? Sommar
• Vad har du för hemlig talang? - oj.. ingen aning faktiskt :O
Är du singel? - jaa
Varför?- för att den rätta inte dykit upp än ;)
• Har du någon sorts rädsla? - spindlar, men om vi ska ta något stort så är det nog framtiden.
. Favorit färg? Svart och blå
. Bästa hästrasen? - Fullblod!
Är du oskuld. ? yepp
Har du strulat med nån kille? - jaa
Har du haft kille ? - bara oseriöst i 5:an och 6:an
Varför har du blogg ? för att jag vill inspirera och motivera + att jag gillar att skriva

Stolt

Idag har jag pluggat något enormt. Började dagen med engelska, Anders var snällare mot mig idag så jag fick bara 1 fråga idag ;) Hörde dock bara halv frågan och trodde han sa något helt annnat än vad han sa men jaja. Sen var det 1 h kvar till mitt ph och då fick jag hjälp av Daniel med matten. Enormt mycket tack <3

Efter ph:t var det 3 h kvar tror jag innan matten började. (Både svenskan och franskan var inställd idag, därför så mycket håltimmar). Satt och pluggade naturkunskap den mestandels av tiden - fick massor gjort :D

Sen matte - fick en del gjort där också, flera frågetecken suddades ut. :) Sen började min extra engelska idag också. Så klockan 3 kom hon till skolan och där satt vi i 1,5 timmar och pluggade engelska, gick finfint.

Kom hem för ungefär 1 h sen. Tagit det lugnt, nu ska jag äta och sen måste jag förbereda mig inför ledarskap och organisations-redovisningen som är imorgon, helt glömt den..

Iallafall mycket nöjd över min prestation idag, även fast jag hade massa håltimmar så pluggade jag! Tillåt er själv att vara stolta över er, ni förtjänar det!

Nu mat och sen ledarskap och organisaton. Jag är utsvulten, inte ätit sen igår.. Ses :)

Henrik Dorsins valvisa om Jan Björklund

 

Fång, del 6 (sista delen)

Behandling av fång hästar

Eftersom det inte är helt kartlagt vad som är orsaken till fång så kan man inte ”bota” hästen, men man kan ge hästen medicin som minskar smärtan och förhoppningsvis även inflammationen. Om hästen har någon annan sjukdom, infektion eller liknande så behandlas det.

Det är givetvis livsviktigt att man ändra på saker i hästens omgivning som påverkar sjukdomen negativt för att på så sätt förhindra att sjukdomen utvecklas vidare.

En annan mycket viktig del i behandlingen av fång häst har hovslagaren, utan hov ingen häst.

Källa


Denna gick rakt in i hjärtat!!!


Ett 2 timmars-inlägg

Dagen igår hos Daniel var väldigt mysig. Maten blev misslyckt men det gjorde inget :) Vi såg taken 1 och 2, 1:an var klart den bästa men båda var bra.

Skola idag. Hade matte - pratade med min lärare och jag låg inte på E i matte, hade missuppfattat det *puhh*, psykologi, basgrupp, svenska och ws. Svarade på 10 frågor på naturkunskapen på ws:et, nice :D Mina kompisar dissade mig men som tur var så höll Daniel mig sällskap en timme, blev dock inte så mycket plugga när han var där ;)

Kom hem vid halv 5, ätit och tagit det lugnt.
Nu ska jag ut med hundarna :) (kan tillägga att det tog runt 2 timmar för mig att skriva detta inlägg, chattade o gjorde annat hela tiden så glömde bort det haha).

Fång, del 5

Obelgrad, en skala för fång

När man ska bedöma ”hur mycket” fång hästen har så använder man sig av en skala på 1-4, skalans namn är Obelgrad, Nils Obel är upphovsman till den här skalan som nu mera används i hela världen.

Obelgrad 1:  hästen står och lyfter på sina ben hela tiden, den skiftar vikten mellan benen.

Ingen hälta ses i skritt, men i trav ses ett kort ”styltigt” steg.

Obelgrad 2:  Det går lätt att få hästen att skritta men den har en fång – karaktäristisk gång. Man kan lyfta ett framben utan problem.

Obelgrad 3:  Hästen vill inte att man lyfter något framben och är ovillig att röra sig.

Obelgrad 4:  Hästen rör sig bara om man tvingar den.

Om du misstänker fång

 • ring veterinär
 • kontakta din hovslagare
 • ställ hästen på en mjuk bädd, boxvila
 • kyl – svalka ben och hovar
 • fodra endast med grovfoder
 • ta bort det som du misstänker kan vara den utlösande faktorn
 • undvik att transportera hästen långa sträckor
 • ta bort saltstenen
Källa

Fång, del 4

Några symptom som kan tyda på fång

 • förstärkt digitalpuls
 • förhöjd temp,
 • hästens svettas
 • ökade värme i hov och kronrand
 • svullen kronrand oftast i senare skedde
 • hästen är stel, ovillig att röra sig, vill inte belasta frambenen
 • svårt att vända hästen på liten volt
 • dubbelslående steg – hästen sätter ner trakten först

Det tydligaste tecknet på fång är nog när hästen ställer sig i den ”klassiska fång ställningen” då är läget akut och man bör ringa veterinär omedelbart.


hästen står och avlastar alla ben, den står i den klassiska fång positionen ”frambenen lång fram och bakbenen under kroppen för att avlasta framhovarna”.

Källa


Planer

Gick upp för en halvtimme sen, ätit pannkakor och lyssnat/lyssnar på musik. Nu ska jag och hundarna ut i det vackra väder. Sol ute <3 Vid 18 drar jag som sagt till Daniel, käkar pizza och ser på film.

Imorgon är det skola igen, vet inte riktigt vad jag har för lektioner men förhoppningsvis roliga sånt.


Förlåt för den dåliga uppdateringen

Såå, vad har hänt de senaste dagarna?

skolan har börjat, torsdagen var otrolig jobbig med massa lektioner - tråka såna.. Fredagen var mer chill. Började 10 och slutade halv 12 vilket jag gör alla fredagar (om jag hoppar över ws som är halv 9 - halv 10). Hade min första psykologi 2 - lektion i fredags, kul :)

Runt halv 5 i fredags åkte jag in till stan för att träffa Joanna och Olivia. Vi köpte present till Juliana (jag och Olivia köpte tillsammans, vi köpte presentkort på bio). Sen gick vi tre och fikade och pratade - trevligt :) Sen drog vi till Juliana och hade det myspys med stalltjejerna! :D

Idag var jag och tittade på två shettisar som jag ska börja sköta. Den ena var 21 år gammal, fux och kanonsnäll. Den andra var lite yngre (minns inte, men runt 7-8 tror jag), svart och lite känslig. Nemo kommer få hänga med dit när det blir varmare då han fryser så mycket nu. :)

Imorgon åker jag till Daniel, käkar pizza och ser på film. :)

Fång, del 3

Andra sjukdomar som man kan se hos fång hästar är bland annat:

Diabetes: Via forskning har man kunnat se att hästar som har fång har en högre mängd insulin än friska hästar, det här leder till funderingar om ett samband mellan diabetes och fång.

Cushings diseaes: är en hormonell ämnesomsättnings sjukdom, om hästen drabbas av den här sjukdomen så börjar kroppen att producera en förhöjd mängd av kroppens eget kortison – kortisol. Vanligaste symptomen på den här sjukdomen är, lång päls som hästen inte tappar, ökad aptit och törst, hästen tappar i vikt och musklerna brukar försvinna. Man har även konstaterat att det bland de här hästarna finns ett antal hästar med protein nacke/fettnacke de kan även ha fettdepåer runt ögonen och vid svansen.

Hästar som har Cushings sjukdom löper en större risk att drabbas av fång.

Protein – Fett –Hingstnacke: enligt veterinärer så har hästar med den här typen av nacke ökat. Hästar med sådan nacke löper större risk för att drabbas av fång.

Alla hästar oavsett ras kan drabbas av fång, ponnysar får ofta fång och man tror att det dels kan bero på att de inte rids lika mycket som ”stora hästar” en annan anledning kan vara att de får för mycket foder i förhållande till det arbete de gör. När det gäller kön på hästen så har man inte lyckats hitta någon skillnad. Däremot så drabbas dressyr hästar något mer än hopphästar, det här brukar man hänföra till mycket kraftfoder och inte så mycket utevistelse i hage.

Källa


Ridning i torsdag x2

I torsdags red jag två hästar. Först red jag Barichello - dressyr. I helhet gick det jätte dåligt, meeeen galoppen i högervarvet var amazing!!! Han höll formen på en 20 metersvolt i 3-4 varv!!! Förr har det varit att han sänkt sig 2-3 steg max, men i torsdags höll han verkligen formen. Annars brukar galoppen vara ganska stötig och obekväm på honom, men i torsdag var den huuur skön som helst! Bästa vännen <3

Har tyvärr inga dressyrbilder på mig och barichello, men får fixa det när utesäsongen börjar :)

Efter det hoppade jag på Clover. Jag skulle egentligen haft Aramis men jag och Tilda bytte. Åh så rolig han är! Baken är överrallt och han var så himla pigg. Vi hoppade först 3 studs i trav. Han vill absolut inte trava, nä galopp skulle det bara vara och när jag bromsade så han skulle trava så kortade han galoppen suuuper mycket och baken kom ännu mer innanför!!! Åh han är ju för charmig. <3

Sen när vi hoppat studsen ett tag så bytte vi så att vi hoppade 5½ istället. Han kunde behärska sig mera nu och höll sig faktiskt i trav ända fram. Han hoppade väldigt kul - var som vanlig i början av språnget men på väg nerför så höjde han rumpan jätte mycket. Haha, åh så rolig han är :D Denna charmören har jag önskat till pay and jump som är den 21 februari - 70 + 80 :) dock vill typ alla ha honom då han är så klockren..
Jag gillar fortfarande Barichello men vill rida en häst som hoppar det mesta då jag gärna vill tänka lite mera på hur jag rider någon gång och få en bra känsla. Men jag har absolut inte gett upp Barichello!

Eftersom han hoppar allt man styr på så tänkte jag väldigt mycket på eftergiften och jag är väldigt nöjd själv med den. Tyckte jag hängde med bra över hindrerna och så. Riktigt nöjd över detta pass! Det var honom jag hade på julshowen om ni minns?? :)

Jag och Clover på julshowen :)

Ridningen i tisdags

I Tisdags red jag biffen (Frits) - dressyr. Han var väldigt spänd och känslig, mer än vanligt dock ingen aning om varför. Redan när jag hoppade upp sprang han iväg, han gick på pallen och blev rädd.. Tur att jag kände mig trygg (av någon konstig anledning.. brukar inte vara trygg på hästar jag inte brukar rida och Frits har jag bara ridit en gång innan). Jag bara skrattade och brydde mig inte så mycket. Travade en långsida så han skulle få andas lite och när han var tryggare skrittade jag på långa tyglar.

Själva passet gick ändå okej och stundtals så slappnade han av. Han var inte alls springig eller så så det var skönt, men han var fortfarande väldigt spänd psykiskt. Sen när vi skrittade av så skulle jag fixa västen, dra lite i den för att den satt så dåligt, asså bara pyttelite och då blev han rädd och sprang iväg igen.. Hoppas han inte är lika spänd på tisdag!


Bild från upk:s hemsida

Fång, del 2

Om man tittar på när hästarna drabbas så är det oftast när vi släpper ut dem på bete, man brukar säga att det är mellan maj-september som det flesta hästar drabbas. Betet kan vara för kraftigt, men hästar kan även få fång på ett nedbetat bete eftersom det nya gräset som kommer upp är mycket näringsrikt. Samma sak gäller när det har varit frost i gräset, då ökar risken för fång.

Forskarna är numera överens om att det inte är proteinet i gräset som är den utlösande faktorn utan det är kolhydraterna (socker) som är orsaken.

En annan orsak till fång är snabba foderbyten, de flesta är nog medvetna om att man inte ska byta foder snabbt på sin häst men det är lätt att glömma bort på sommaren när man släpper ut sin häst i stora gröna hagar, den behöver kanske vänja sig vid gräset.

Om hästen har skadat sig, gjort sig illa i ett ben, varit med om ett trauma, så kan det få till följd att den avlastar något ben som den har ont i. Den kommer kanske att lägga mera vikt/överbelasta något annat ben och hästen kan då drabbas av belastningsfång.

Stoet kan få fång efter en fölning om inte efterbörden kommer ut som den ska,då pratar man om förlossningsfång/förgiftningsfång.

Det kan också hända att hästen har ätit något som gör att den drabbas av förgiftningsfång till exempel mögligt foder eller giftiga växter.

Källa


Fång, del 1

Än så länge så vet man inte vad som är den grundläggande orsaken till att hästar får fång. Däremot så finns det en hel del teorier om fång och vad som utlöser fång, vi kommer här att ta upp en del av dessa.

Fång är en rubbning i mag och tarmsystemet där det tydligaste symptomen är att hovarna drabbas, hästen får en inflammation i hovens lamellager som i värsta fall kan leda till hovbensrotation. Fång-Hästar får ofta svårt att gå, stå och röra sig, fång är ofta mycket smärtsamt för hästarna. Rehabilitering av fång hästar kräver tid och tålamod av hästägaren.

Forskare runt om i världen är numera överens om att det INTE är proteinet i gräset som utlöser fång utan det är kolhydraterna, framförallt fruktaner som framkallar fång.

Blandat om Fång

 • är en rubbning i mag och tarmsystemet
 • alla hästar oavsett ras kan drabbas
 • är inte vanligt bland vildhästar
 • dressyrhästar på hög nivå drabbas
 • är vanligast under maj – september
 • mellan 520 – 800 hästar döms ut varje år pga fång
 • fång är mycket smärtsamt för hästen
 • En gång fång häst alltid fånghäst

Svensk ridponny

Svensk Ridponny är en relativt ny företeelse. Avelsföreningen Svensk Ridponny bildades 1990 för att tillvarata svenskfödda och importerade korsningsponnyer som avelsmaterial för en inhemsk ridponnyras. Meningen är att den ska konkurrera med ridponnyer i övriga Europa och vara attraktiva för tävlingsryttare. De lyckade korsningarna bildar grunden till fortsatt avelsarbete med tillskott av fullblod, halvblod, godkända ridponnyer och andra ponnyhingstar med god prestation. Idag finns ett antal fina ston och hingstar i avelsmaterialet och dessutom ett stort antal lovande unghästar.

Svensk Ridponny ska ha en mankhöjd ej överstigande 148 cm. Alla färger är tillåtna utom albino. Avelsmålet är en ädel harmonisk individ med visst fullblodsinslag.

Rasen är harmoniskt byggd med ett proportionerligt och ädelt huvud. (fullblodsbetonad) Ryggen är stark. Benen är bra. Färgen kan vara brun, svart, skimmel men den förekommer även i andra färger.

Svenska ridponnyn är väl lämpad för hoppning, dressyr, fälttävlan. Den är mycket lämplig för barn och ungdomar.

Källa


Matteskit

Blir inget med Daniel idag för måste plugga tyvärr, får dock se hur det går. Hittills har jag iallafall inte börjat :P Gick in på eds:en där lärarna skriver kommentarer på sakerna man gör osv och såg att matteläraren skrivit en kommentar på förra matteprovet (som gick sååå dåligt). Fick bland annat kommentaren "tappa inte modet, Matilda", haha jaa lättare sagt en gjort.. Men jag vet fortfarande att jag kan matten så egentligen inget att oroa sig för. Och så skrev hon "du har fortfarande god chans att nå ett högre betyg än E innan kursens slut". Om jag får E i matte hänger jag mig fan.. Nej jag ska banne mig ha B ;) Såg nu att hon skrivit att jag ligger på E nu, hur fasen gick det till när jag fick B på första provet???? :O Jävla lärare.. -.- eller kanske jävla bedömningsskit!!!

Blev heller inget utvecklingssamtal idag då mamma är sjuk och pappa jobbar, det blir nästa fredag istället. Mamma o jag bakade muffins istället. Blev smaskens.

Men nu ska jag plugga. Dock inte så taggad nu när jag såg matten :P Dumma skit! Men vi hörs.

Det ska va gött o levaAvslutar dagen med en grym låt :D Nu ska jag borta tänderna och byta om m.m. sen sova. Godnatt :)

Ställa tillbaka dygnet

Dehär med att ställa tillbaka dygnet är inget jag är så bra på. Imorgon ska jag vara i skolan halv 2 vilket visserligen kanske inte låter så tidigt för er, men är faktiskt tidigt för mig. Skulle som jag sa i ett inlägg under gå isäng vid 2 igår men så blev det självklart inte. Nej jag kom isäng vid 3. Sov sååå bra! Vaknade ingen gång (vad jag märkte/kommer ihåg iallafall) innan 2! Ja ni läste rätt. Helt sjukt hur man kan sova så mycket.

Ska iallafall vara i skolan halv 2 imorgon och måste duscha + äta innan också. Kanske dags för mig att sova nu. ;) Skriver om ridpasset idag någon annan gång när jag får tid.

Nu ska jag sova. Så trött så känns som om jag kommer somna vilken sekund som helst. Godnatt alla nattugglor där ute :)

Rolig fakta som är bra att veta

 • Hästar bör ha fri tillgång till saltsten och vatten.
 • Dagsbehov av salt är 9 gram/liter vatten, det är samma salthalt som i hästens blod.
 • Hästar har olika sätt att reglera sin kroppstemperatur, om de blir för varma och kroppstemperaturen behöver kylas ned kan de till exempel svettas, äta mindre, söka skugga, öppna de ytliga blodkärlen.
 • Hästens svett innehåller natriumklorid.
 • Natrium är en elektrolyt som finns i koksalt.
 • Tävlingshästar som svettas mycket vid hårt arbete behöver oftast tillsättas extra salt.
 • Det går inte att förebygga ”salt brist” genom att utfodra hästen med salt innan kraftigt arbete, kroppen tolkar det som ett natriumöverskott och hästens njurar utsöndrar då natrium i urinen, hästen ”kissar” ut överskottet
 • Överskott på salt är ofarligt så länge hästen har fri tillgång till vatten.
 • En häst består av 60-70% av vatten.
 • En arbetande häst förlorar ca 10 till 15 liter vatten i timmen.
 • Saltbrist kan påverka hästens törstcentrum negativt
 • Natrium (Na) har betydelse för nerv- och muskelcellernas retbarhet.
 • Vätskebalans är när hästen har lika mycket intag som förlust av vatten.
 • Hästen gör dagligen vätskeförluster via träck, urin, avdunstning från hud och andningsvägar
Källa

hejsan hoppsan

Dagen bjöd inte mer än på en seeeg dag fram till bion, men jag njuter av att inte göra någonting på dagarna in i det sista. Om tre dagar börjar skolan och då är det slut med latheten. Iallafall så kan ni läsa om filmen i inlägget under. Daniel bjöd den gentlemannen! :)

Imorgon blir det att sega fram till ridningen som börjar halv 7. Hoppas på att få Clover (Barichello och Pimpim gick tyvärr inte med). Vet inte om jag skrev det förr men träningen idag blev framflyttad till lördag istället för att jag inte okade gå upp imorse, var för trött.

Sista dagen på lovet, som är på onsdag, blir det först utveckligssamtal halv 2 och sen träffa Daniel. Sen äntligen kommer rutinerna tillbaks! Visst att mornarna är för tidiga, men när man väl kravlat sig upp ur sängen så är skolan faktiskt rolig :)

Lite uppdatering från mig. Nu är klockan 2 och det är dags för mig att gå isäng. Det är så mycket jag kommer ställa tillbaka dygnet, istället för att gå isäng 4 så kommer jag gå isäng tidigast 2. Men fortfarande gå upp runt 14. Lycka till med att vara i skolan halv 9 på torsdag ;) Meen det får jag brottas med då helt enkelt.

Nu ska jag sova, godnatt :)

Berättelsen om Pi

Var som sagt och såg Berättelsen om Pi idag. Väldigt intressant film om Gud och tro. En riktig tankeställare. Buskapet är att vi bara tror på det som verkar realistiskt, vi tror inte på verkligheten och vad den egentligen kan ge oss om vi inte själva sett det med egna ögon. Tro på det vackra och sagolika, för det är mycket trevligare än verkligheten. Riktigt riktigt bra gjord! Rekomenderas starkt.

Hittade detta på internet
"Man litar också på Martels ingående studier av såväl hyena som olika havssköldpaddor och diverse apor. Inte minst Richard Parkers gåtfulla ögon glänser magiskt och överraskande under texten. Och som i goda sagor försvinner räddaren eller skälet till Pi:s uthållighet när båten sköljs upp på stranden. Tiger Parker förtjänar sitt liv. Så också Pi. Slutet är överraskande, man får naturligtvis välja i frågan om Guds existens. Kanske väljer man som Richard Parker, 225 kilo tung bengalisk tiger: språnget ut i det okända."

Se filmen och du kommer inte att ångra dig!

Hästens form, del 4 (sista delen)

Källa

Hästens raka bukmuskel.

Även bukmusklerna är av stor betydelse. Yttre och inre sneda bukmusklerna fixerar ryggkotpelaren och för i viss mån den nedre delen av bäckenet framåt, men framför allt den raka bukmuskeln som hjälper hästen att trampa under sig genom att böja mellan korsben och länd, ländrygg, bröstrygg samt ge stadga åt bålen. Bukmusklerna håller också emot så att hästen inte drar ihop ryggen till att sänkas. De ger även stadga när hästen rör sig i trav och galopp genom att förhindra alltför stor rörelse av ryggen i vertikalled.

Gemensamt för samtliga dessa synpunkter är att ju mer vältränad hästen är, desto större samling kan uppnås. En ung otränad häst kan inte krävas att gå i samma grad av samling som den äldre, mer tränade. Detta är något som vi måste komma ihåg när vi börjar träna våra hästar.

Hur ska vi göra när vi rider då, för att allt ska bli rätt? Några enkla universalknep finns inte, tyvärr, men några tips finns det där emot. Tänk på att stärka bukmusklerna hos hästen, de är till god hjälp för ryggen. Det gör man t ex genom att hoppa små studshinder, trava över cavaletti, pulsa i snö och klättra. Värm upp hästen mer i galopp istället för trav, det engagerar fler muskelgrupper. växla samling med att rida hästen lång och låg korta stunder för att få cirkulation och minska spänningar i ryggen. Och framför allt – ta hjälp av en kunnig tränare, lär dig så mycket du kan om hästens biomekanik och våga ifrågasätta varför du gör som du gör.

Dagen

Kunde inte sova i natt. Nemo tog allt täcke och låg mitt i sängen så jag låg fett obekvämt. Och han sov så skönt så kunde inte väcka honom.. :( haha, dumma vovve <3

Hur som så skulle jag som sagt ha tränat idag men med tanke på att jag inte kunde sova i natt så var jag sjukt trött imorse så orkade inte gå upp. Jag skulle tränat med pappa men han började jobba klockan 14 så det får helt enkelt bli en annan dag. Tror vi sa att vi skulle gå på lördag istället då både han och jag har i princip hela dagen på oss.

Har ätit, duschat och målat naglarna med mitt nya nagelack som jag fick i julklapp. Måste säga att det inte alls var snyggt, men jag har på mig det iallafall. Orkar inte byta. Nu väntar jag på att klockan ska gå så jag kan få åka in till stan någon gång. Ska ju på bio idag och se "berättelsen om Pi", hoppas den är bra.

Nu ska jag fixa mig lite grann. Har lååång tid på mig då inte bussen går fören runt 20, men tänkte börja i tid för annars blir det alltid så stressigt. Sen vid 18 blir det mat också - kycklig :D

Imorgon kommer Karin hit. Får se vad vi hittar på. Jag behöver (okej jag behöver inte då min garderob är proppfull men jag vill) köpa kläder så kanske jag frågar henne om hon vill gå på stan. Eller så är vi bara hemma och tar det lugnt. Det visar sig helt enkelt.

Hoppas ni får en bra dag och kikar in på bloggen lite senare då del 4 i hästens form kommer upp. Kommentera gärna vad ni tycker om inläggen så jag vet om det uppskattas eller inte.

If I were a boy

Gammal men ack så bra!

Lite allt möjligt

Gick isäng halv 5 imorse (alldeles för sent vill säga) och gick upp vid halv 2 för att äta och fixa mig inför stallet. I stallet var det skötarmöte, fortfarande skötare på Pimpim, finaste gubben. Efter mötet gick jag och Olivia å hälsade på de fina hästarna. Sen när hon åkte hem så gick jag till Joanna och frågade om hon skulle åka buss och det skulle hon. Åkte hem och åt mat.

Nu sitter jag och tittar på "så ska det låta". Chattat med Daniel och Karl men Daniel skulle se någon film med familjen och Karl försvann. :( Imorgon blir det först att träna med pappa på gymmet och sen på kvällen blir det bio. Ska se "berättelsen om pi" med Daniel, trevligt!

Nu ska jag fortsätta att se på tv och njuta av lovet. Jag är lite besviken på mig då jag bara pluggat max en kvart detta lov och det uppdelat på 3 dagar.. Meeen å andra sidan är lovet till för att slappna av på så ;)

Hoppas ni gillar mina inspirationsinlägg :) kram

Hästens form, del 3

Källa

Splenius och semispinalis capitis avslappnade (satta ur arbete). Den tredje halskotan är högsta punkt, nosen är bakom lodplanet.

Nästa viktiga muskel i kedjan är splenius. En kraftig muskel som sträcker sig från de tre-fem bröstkotorna till nacken och första halskotan. Splenius höjer huvudet och halsen. Långa ryggmuskeln i arbete men splenius avslappnad, d v s ett brott på muskelkedjan vid splenius, gör att hästen hamnar med tredje halskotan, inte nacken, som högsta punkt- ”nacken faller”. Eftersom splenius även påverkar huvudet kommer också nosen att falla bakom lodplanet när splenius sätts ur arbete. Även muskeln semispinalis capitis har en liknande funktion.
Det är i denna form som många av dagens dressyhästar rids. Detta medför att hästen inte arbetar på skonsammast möjliga sätt, utan belastar sin framdel i onödan genom att muskelsträngen från bakdelen bryts och onödigt mycket av  huvudets och halsens vikt hamnar på framdelen.


brachiocephalicus

En muskel som inte ingår i denna kedja men ändå måste nämnas är brachiocephalicus. Den sträcker sig från nacken ner till överarmsbenet. Den har flera funktioner, bl a att dra amåt. Den kan också böja halsen  och sträcka hästens nos framåt. När hästen hamnar med den tredje halskotan som högsta punkt och nosen bakom lodplanet kan den inte använda den här muskeln på bästa sätt. Detta kan ibland tydligt ses i piaff, där hästar som rids med låg nacke och nosen bakåt ofta har sämre lyft i sina framben än de som rids med högre nacke och nosen längre fram. Hästen försvarar sig då ibland också med att trampa in sina framben under kroppen, vilket gör att kroppsvikten inte flyttas bakåt.

Bild till vänster Piaff, Knäet (carpus) lyfts inte tillräckligt, frambenen trampas in under kroppen.
Jmf med bild till Piaff bild till höger, här är det högre knälyft men endast bakbenen trampar in under kroppen.


Viktigt att lära känna sina vänner och att inte ge upp

Det är otroligt viktigt att lära känns sina vänner och att inte ge upp. Fortsätt kämpa oavsett vad folk runt omkring dig säger. Jag lovar att en dag kommer ni att stå där som vinnare medan de som inte trodde på er och de som redan gett upp inte kommit någonstans.

Jag tävlade Calippo i cirka 2 år. I 1½ år kom vi inte över första hindret på tävlingarna och vi fick gå ut utan att ens ha gjort något allt på banan. Efter 2 år kom vi runt felfritt i 70 cm och kom 2:a. Där slutade vi.

Jag tävlade Pimpim i 1½ år innan jag ens visste hur jag skulle rida honom för att han skulle gå framåt. Pimpim är en häst som kräver att ryttaren är trygg och vet vad den vill. Ryttaren ska absolut inte tänka bakåt något alls för då går inte Pimpim framåt. Så fort ryttaren blir osäker så stannar Pimpim och vägrar gå framåt, bockar och stegrar. Han behöver en lugn och bestämd ryttare som lugnar ner honom och som vågar rida på lite fortare och med lite längre tyglar. Det tog 1½ år för mig att hitta knapparna på honom och ändå har jag inte hittat dom till 100%.

Jag och Barichello har tävlat i ½ år och jag håller fortfarande på att lära mig hur jag ska rida honom, kanske tar det längre tid än vad det gjorde med Pimpim, eller så klickar det bara en dag och allt sitter. Jag vet inte, ingen vet. Men så länge jag inte stressar fram det och så länge jag inte ger upp så vet jag att det kommer en dag.

Det tog ½ år för Nemo att lära sig buga på egen hand, men eftersom jag inte gav upp så lärde han sig det. Det kommer förr eller senare.

Ge inte upp. Det finns dom på ridskolor som byter tävlingshäst för att det inte går bra för dom, eller privatryttare som säljer sin häst av samma orsak. Men jag har tävlar i 5 år och endast tävlat Putte (tävlade honom något år, slutade för att jag blev för lång för honom), Calippo ( tävlade honom cirka 2 år, slutade pga. att han blev gammal + att jag slutade när det gick som bäst), Pimpim (hittills cirka 1½ år, tävlar fortfarande honom, vi har bara ett uppehåll) och Barichello (tävlat honom i ½, tävlar honom fortfarande). Visst har jag tävlat andra hästar någon enstaka gång, men jag har bara TÄVLAT dessa hästar och verkligen satsat på dom.

Så länge du tror på dig och din vän så lovar jag att ni kommer gå långt, och framför allt ha kul! Förr eller senare står ni där med det ni trodde var omöjligt, men det visade sig att allt som behövdes var tro, tillit och att du lyssnade på din vän.

Lycka till!

Hästens form, del 2

Denna text handlar om att hästen inte går i form när den gå lång och låg, utan att den bara stretchar och varför det är så. Texten sa även att när hästen går med höjt huvud och sänkt rygg så arbetar den rejält. Väldigt bra text som fick mig i många jaha-upplevelser!

Källa

Den långa ryggmuskeln (longissimus dorsi) är en ryggsträckare; tvärt emot vad de flesta ryttare tror sträcker och sänker den ryggen. Det är alltså felaktigt att, som många ryttare uttrycker sig, säga att ”hästen jobbar inte med ryggen” när hästen rör sig med sänkt rygg och höjt huvud. Hästens ryggmuskel är då satt i ett rejält arbete – men på ett för hästen ofördelaktigt sätt.

Ryggen ska istället bilda en brygga från bakdelen över till framdelen och på så sätt lyfta upp framdelen. Här är filémusklerna mycket viktiga för att få hästen att trampa in sin bakdel under sig och förhindra att ryggen sänks (se även kommentaren om bukmusklerna längre fram).

Den långa ryggmuskeln sträcker sig från bäcken, korsben samt länd och bröstkotor till de tre-sju sista halskotorna. Det gör att den långa ryggmuskeln även påverkar den bakre delen av halsen, bl a ger resning när hästen går korrekt på tygeln.Till vänster ser vi den långa ryggmuskeln och filén avslappnade, till höger ser vi långa ryggmuskeln och filén i arbete.

Hästen ska alltså inte arbetas lång och låg, men för att få cirkulation, avslappning och stretching i långa ryggmuskeln, samt för att undvika statiskt arbete, är det utmärkt att växla samling med att rida hästen lång och låg – att t ex samla hästen tio minuter, rida den lång och låg två minuter, samla tio minuter o s v. Tiden är beroende på hästen kondition och muskelstatus.

Ofta hör man ryttare säga ”nu arbetar hästen med ryggen” när hästen rids lång och låg. Det är fel. I lång och låg form arbetar inte ryggen – den slappnar av och, om hästen suger ordentligt framåt/nedåt, stretchas ryggen.


This or that

Häst / Hund
Bio / film hemma
Ginatricot / H&M
Rida / vara med kompisar
Uppsatt hår / hängande (Beror på årstid)
1 äkta kompis / många falska
Vara i stallet / vara hemma
Frukost / middag
Sommar / vinter
Häst / ponny
Hemma / borta
Jeans / mjukisar (hemma mjukisar, borta jeans)
Musik i högtalare / i hörlurar
Sms
/ ringa


Ett mål med Barichello

Jag har bara ett enda mål 2013 med Barichello och det är att jag ska våga rida honom! Jag såg en film på oss från igår på pay and jumpen och jag måste säga att jag red riktigt dåligt! Jag backade honom jätte mycket och vågade inte rida. Så fort jag kände att han blev pigg på banan så var det enda som räknades handbromsen. Det är ju självklart att han inte hoppar om jag bara sitter och bromsar. Problemet är att han helt plötsligt kan tvärstanna/springa på sidan precis vid hindret och om det går fort så är det större chans att jag inte kan hålla i mig och därav blir jag osäker. Jag klandrar inte Barichello, absolut inte! Allt hänger på mig och jag red som en kratta = vi kommer inte över hindrerna. Jag är både glad och inte glad att jag såg filmen. Jag är glad för jag ser problemet (svårt att känna när man väl sitter där tycker jag), men jag är inte glad för jag blev otroligt besviken på mig när jag såg den. Skärpning Matilda! Om jag ska rida honom så måste jag också RIDA honom ordentligt! Men nu har jag iallafall något att jobba med! Det ska inte vara för lätt.

Eller egentligen har jag två mål, att jag ska våga rida honom och att vi ska ha kul.

Vad betyder det att hästen tar tag i bettet?

Glöm inte läsa förra delen HÄR innan ni läser detta inlägg!

Att hästen tar tag i bettet är för det mesta inget bra då det betyder att den blir stark och inte lyssnar på ryttaren och dennas signaler, MEN i mitt sammanhang var det faktiskt något bra. Kanske att jag skulle skrivit att han sökte stöd i bettet, kanske bättre ordval.

Med att han tog tag i bettet eller sökte stöd menar jag att han inte krullade ihop halsen och nacken så tyglarna var glappa, utan han sträkte ut halsen och vågade känna mina händer genom bettet och tyglarna. Det var inte så att han tog bettet och sprang, utan han tog bettet på ett ärligt sätt. Svårt att förklara, men att han söker stöd och började tugga på bettet och verkade inte obekväm med att bettet var där utan slappnade av.

Det är tyvärr den bästa förklaringen jag kan göra. Fråga om du undrar något :)

Hästens form, del 1

Källa

Dressyrsporten
 har under de senaste 30 åren utvecklats mycket avseende sättet att gymnastisera och balansera hästen under ryttare. Dagens dressyrhästar är ofta underbart välgymnastiserade och lydiga, men om vi jämför Liselott Linsenhoff och Piaffs uppvisning under OS 1972 (guldmedalj) med dagens elitryttare ser vi att det skiljer en hel del beträffande hästens form och självbärighet.

70-talets elithästar reds med nosen framför lodplanet och med nacken som halsens högsta punkt. Dagens elithästar har ofta nosen bakom, eller ibland kraftigt bakom, lodplanet och med området ovanför den tredje halskotan som högsta punkt. Det är just detta som har givit upphov till dessa diskussioner.


Liselott Linsenhoff/Piaff tog  guld i OS 1972. Nosen är väl framme och nacken är halsens högsta punkt. (Identisk teckning av ett foto)


Ett elitekipage år 2000. Observera att traven är fyrtaktig. Vänster bak har släppt marken medan höger fram fortfarande är kvar i marken. Nosen är bakom lodplanet och den tredje halskotan är halsens högsta punkt. (Identisk teckning av ett  foto)

En häst bär av naturen ca 60 % av sin vikt på framdelen och ca 40 % på bakdelen. När en ryttare sätter sig på hästen förorsakar manytterligare obalans; För att undvika belastningsskador försöker vi genom dressyren återställa balansen hos hästen genom att hästen med hjälp av sina bakben, bäcken och rygg bildar en hävarm som lyfter upp framdelen och på så sätt kommer mer i jämvikt. Detta sker genom att hästen ”tippar in sitt bäcken” så att bakbenets leder vinklas, hästen s a s kommer mer under sig, samt att en sammanhängande muskelsträng bildas på ovansidan av hästen, från bakdelen via ryggen, halsen och till nacken. Här är också filémuskulaturen (iliopsoas) viktig, då den genom att dras ihop böjer lårleden och drar den nedre delen av bäckenet framåt.


Bild 1 en häst i viloställning,   Bild 2 tyngdpunkten förflyttas bakåt, pil 1 visar den sammanhängande muskelsträngen, pil 2 visar filén.


Hur rider man hästen i en lång och låg form?

Jag skrev i inlägget om ridpasset på Aramis att jag la ner honom i en låg och lång form och fick honom att ta tag bettet. Nu tänkte jag berätta hur jag gjorde för att han skulle bli lång och låg.

Redan när vi skrittade fram så såg jag till att han var framme för skänklarna. Han var riktigt pigg och gick av sig själv, men det behöver inte betyda att han lyssnar på mina skänklar och mina hjälper. När detta funkade och vi hade skrittat ett tag så tog vi tyglarna. Hela tiden när jag tog tyglarna kände jag att han var framåt och lyssnade på mig. Hästarna ska inte vara stressade eller springa iväg, men dom ska ta i. Ta tyglarna försiktigt lite i taget. Eftersom Aramis är så känslig så kortade jag dom inte jätte mycket då jag inte ville att han skulle backa, utan jag vill ha en häst som alltid är framåt och bjuder. Därför kortade jag tyglarna bara så jag kände honom i munnen, inte mer än så.


Här ser vi två olika bilder på en häst som går i bra form och en som inte gör det. Om vi jämför bilderna så ser ni att hästen på bilden ovan inte sträcker ut steget ordentligen medan hästen på bilden under gör det. Man ser även bakbenen, på bilden ovan så är bakbenet som är längst fram redan i marken medan på bilden under så är bakbenet fortfarande i luften men ändå har benet kommit ungefär lika långt under hästen + att den vinklar hasen mera på bilden under. Jaa, skillnaderna är att hästen under är lång men i en avslappnad form medan hästen över är lång i halsen men benen har ingen bra aktivitet, bara lång i halsen helt enkelt.

Sen började jag leda med innertygeln medan jag fortfarande ser till att han trampar på och samtidigt gör jag förskitiga försiktiga halvhalter på yttertygeln. Nu blir det mycket att tänka på för ryttaren för att det ska gå ihop. Skritta inte för länge då jag kan tycka att om man vill ha en lång häst så ska den också få sträcka ut.

Vi började trava och se till att hästen är framme, det gör inget om det går för fort, den saktar ner av sig själv när det blir jobbigt. Aramis är inga problem att ha framme, men även fast han går av sig själv så såg jag till att han lyssnade på mina skänklar. Det gjorde han så då lät jag honom mest springa och sträcka ut sig medan jag har stöd i yttertygeln och ledde med innertygeln. Ha alltid benen för även om dom springer så har dom inte alltid bakbenen under sig och det vill vi ju att dom har. Viktigt att påminna om dom där bakbenen så hästarna inte glömmer dom.

Aramis blev lugnare och lugnare och tillslut sträckte han ut med ganska långt steg och inte alls springig. Detta på grund av att jag alltid hade honom framme medan och gjorde halvhalter på yttertygeln och ledde med innertygeln med tyglar som var så långa att jag endast kände honom i munnen.

Det var nu han började ta tag i bettet. Mer om detta i ett annat inlägg som kommer senare.

pay and jump dag

Skulle hoppat 70+80 idag med Barichello men jag sänkte till 60+70 då jag ville att det skulle gå bra och att hans självförtroende ska bli bättre.

60 cm: På framridningen var han super fin! Lyssnade både framåt och tillbaka, han var ganska seg men gick ändå att rida framåt. Hoppade allt utan att stanna. På banan fick vi massa stopp (runt 5 styckna, tappade räkningen :P). Ingen aning om vad jag gör för fel, men något är det absolut! Istället för att rida 70 cm så hoppade jag 60 ett varv till.

60 cm andra gången: denna gång blev vi felfria men fick absolut inte bra känsla. Han sprang efter hindrerna, bjöd inte alls mot hindrena och var av och på hela tiden = svårriden häst tycker jag.

Längtar sjukt till utetävlingarna!

Dressyrpasset igår på Aramis

Igår dressyrade jag på Aramis. När vi skrittade fram dom så var han sjukt pigg och böjade trava flera gånger och ville inte alls skritta lugnt. Sen började med att rida fram själva - volter, flytta i sidled och flytta baken m.m. Huvudjobbet var att lägga ner honom och få honom lång och låg då han gärna går med mulen mellan frambenen :P Gick riktigt bra, han hade lite svårt att ta tag i bettet ibörjan och tryckte ihop sig, men efter ett tag tog han tag i bettet och sökte stöd. Han var ganska springit ibörjan, men efter många halvhalter gick han mycket lugnare, men hade endå massa energi kvar. Jag tänkte mycket på bakbenen och att inte bromsa honom utan låta honom gå på och göra lugna halvhalter. Detta i både skitt, trav och galopp.

Sen skrittade vi på långa tyglar. Sen gick vi in på volterna och jag fortsatte att tänka på att han skulle länga ut halsen, super fin häst som tog tag i bettet på en gång när jag kortat tyglarna! Vi la även upp stygbyglarna över halsen så vi red utan - skönt. Vi skrittade, travade och galopperade på volterna innan vi började att flytta hästarna.


Aramis - bild från upk:s hemsida

Vi skulle först flytta bakdelen inåt vilket inte alls gick.. Jag petade med spöt lite på bakdelen för å visa vad jag ville, men han fattade inte. Sen skulle vi flytta den inåt och det var ganska lätt ändå. sen utåt igen och det gick inte. Han var så himla trött vid det här taget, lilla gubben. :') Han galopperade, stannade, studasde och gjorde verkligen allt i protest, då lät jag honom slippa undan, men endast för att han var så trött!

Vi gick kvar på volterna men nu gjorde vi skänkelvikning en fjärdedelsvolt i trav och efter det galopp en fjärdedel. Där emellan tänkte jag mycket på att han ännu en gång skulle länga ut och bli lång och låg då jag kortade upp honom i skänkelvikningen. Förutom att jag inte alltid fick galopp där det skulle vara det (nu var hästen så gott som död) så gick det jätte bra :)

När vi skrittade av så gick han lååångsamt framåt. Haha, snutten. :D Svettig och törstig häst efter passet, tror han behövde detta pass!

Norge är ett ruttet land

 

Är din hund rädd för fyverkerier?

Dante är väldigt rädd för fyverkerier så varje gång dom skjuter (spelar ingen roll om det är en eller flera skott) så gömmer sig Dante under mamma och pappas säng och kommer inte fram fören efter ett tag när han märker att det inte kommer flera skott. Detta har gjort att vi endast gått ut på gräsmattan utanför för att han ska få kissa och sen gått in med honom, släppt honom och låtit honom gömma sig. Detta betyder att vi har hjälpt honom att undvika sin rädsla och inte tagit tag i det för att vi tycker synd om honom. Men som ni kanske vet så löser det sig inte av sig själv och om vi vill ha en hund som inte är rädd för fyverkerier så måste vi också ta tag i problemet. Detta gjorde jag igår.

Vi började gå ut, då var Dante lite avvaktande men han gick i alla fall. Efter ungefär halva promenaden kom vi fram till en väg på våran vänstra sida som leder hem, men jag ville gå rakt fram då jag inte tyckte att promenaden räckte. Dante stannade och vägrade gå. Jag och Nemo stod och väntade på honom och tillslut efter mycket om och men så gick han där jag ville att han skulle gå.Jag tänkte "gud va bra, nu går han ju. Då svänger vi vänster nästa gång man kan så han får som han vill (= beröm)." Men då smäller dom bara några meter ifrån oss och Dante får panik, skriker och drar allt vad han kan (tur han inte är så stor så jag orkar hålla emot!). Jag fortsätter gå, stannar ibland och ber Dante stå stilla med slappt koppel tills jag ber honom gå, gick väl lite si sådär från börjar.

Efter en liten bit kommer vi fram till den där vägen jag hade tänkt tvänga in på och gå hem, men jag ändrade mig och gick raktfram även där. Dante vägrade gå, men jag stod bara och väntade på honom. Tog väl runt 10 min innan vi kom därifrån och Dante faktiskt började gå, eller rättare sagt springa! Han drog jätte mycket i panik. Jag fortsatte gå lugnt, stanna ibland och be honom stå stilla med slappt koppel, det gick riktigt bra och islutet av promenaden gick han lugnt på sidan av mig. Man såg att han fortfarande var rädd, men han hade svansen uppe och gick lugnt i alla fall.Detta gjorde jag då för att han skulle upptäcka att det inte händer något när det smäller, utan att det bara är ljud. Imorse var han rädd och ville inte gå ut, men han hade inget val. Visst är det inte snällt att tvinga djuren att göra som man vill, men ibland måste man hjäpa dom att inse att det inte är farligt. Om dom själva inte tar tag i problemen får helt enkelt vi hjälpa dom. Han kommer vara lite avvaktande nu ett tag, men det är bara att gå som om ingenting. Tråkigt att jag inte kom på det tidigare, nu är ju alla smällare slut..

Bröt av med lite bilder på Dante så att inlägget inte skulle bli så tråkigt :)

God morgon

vaknade nyss. Gick isäng vid 4, stod och dansade o sjöng i mitt rum såhär halv 4 på natten ;) haha, är det lov så är det! Man måste ju passa på att njuta. Jag satt klockan på halv 12 men vad för trött för att vakna då.

Idag åker jag till stallet vid 4 för att umgås med hästarna och människorna där, sen klockan halv 7 rider jag. Lektionerna börjar idag. Hoppas jag får Barichello :D 

Men först blir det pannkakor som pappa står och steker där ute, gott!
Jag lever livet och njuter så mycket som man kan. Kan inte bli mycket bättre. Nu blir det pannkakor. :D

Hoppas ni har ett bra lov och njuter in i det sista.


Dag 10. 5 saker som jag älskar.

 1. Nemo (min hund)
 2. Barichello (en häst i upk)
 3. Dante (familjens hund)
 4. Mina vänner
 5. Wacce (medryttarhäst för lite mer än 1 år sen)

You can't always get what you want

 

Längtar till sommaren

Längtar till sommaren och alla snygga kläder. Enjoy!
 
 


GE MIG SOMMAR NU!!!

Mål för mig och Nemo 2013

Börjar träna agility mer regelbundet
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag inte orkat sätta mig på bussen och ta mig till agilityn och pappa kan inte alltid skjutsa. Men förhoppningsvis får jag körkort till sommaren och kan då ta bilen till agilityn vilket betyder att vi kommer kunna träna mera. Nemo tycker det är jätte kul och så är det bra träning för både hans huvud och kropp.

Få upp Nemos kondition
Eftersom jag själv vill få upp konditionen och ska börja springa mer regelbundet så hade jag tänkt ta med Nemo på springturerna. Det är bra för hans hälsa och så behöver han bli av med lite energi. Förra året cyklade jag med honom, men det var ett tag sen sist då snön kom och det blev kallt.

Få upp honom i vikt
Inte så mycket att skriva om det, helt enkelt att han ska gå upp något kilo. Låter kanske lite för er, men något kilo är ganska mycket för en varelse som endast väger 2,5 kg i dagsläget.

Utveckla "sidan"
Att han ska förstå att när jag säger "sidan" ska han gå bredvid mig tills jag säger "varsegod" både med och utan koppel. Nu går han vid min sida ibland, men endast när jag har godis eller om han är taggad på att träna. Ibland vet han inte ens vad han ska göra så han gör massa andra tricks för att chansa på att jag vill att han ska göra något av de tricksen och därav få lek/godis. Målet är alltså att klargöra för honom vad han ska göra när jag säger sidan.

Få honom att inte gå så långt bort utan koppel
Ibland när jag har honom lös ute så kan han springa långt ifrån mig. Han springer inte bort, men ibland springer han så långt så jag inte ser honom, dock kommer han alltid tillbaka efter bara några sekunder/någon minut. Även fast han kommer tillbaka så är detta ett problem om det finns mycket cyklar eller andra hundar i närheten. Denna går lite ihop med ovanstående men ändå inte. Jag har inga krav att han alltid ska gå vid min sida, ibland när han är lös får han springa som han vill, men jag vill gärna ändå ha koll på honom. Målet är alltså att få bättre koll på honom när han är lös och få honom springa vart han vill men lite närmre mig.

Fortsätta träna inkallning
Inkallningen går riktigt riktigt bra vissa dagar och vissa dagar går det inte alls.. Lite som jag skrev ovan under rubriken "utveckla sidan" så ska jag klargöra för honom vad jag vill och få honom att alltid vilja kommer när jag ropar oavsett vad som finns i närheten.

Detta är några av målen jag och Nemo har 2013. Jag kommer uppdatera under resans gång, hur jag tränar detta och hur det går. Hoppas ni gillar det :)

Dagbok

Funderar på att börja skriva dagbok för att dels slippa skriva saker här i bloggen som är helt ointressanta för er men som jag vill titta tillbaka på senare och dels för att jag inte vill skriva allt här.

I min dagbok kommer jag skriva vad jag gör på dagarna (dock lite kort då jag förmodligen kommer att uppdatera om det här också), saker som jag tänkt på under dagen, skriva vad jag tycker om vissa saker, om det hänt något speciellt under dagen, jaa bara saker som jag får veta och vill minnas helt enkelt.

Vill ni att jag ska fortsätta uppdatera vad jag gör på dagarna här på bloggen också eller vill ni bara ha tips och inspirationsinlägg i framtiden? (om ni väljer det senaste får ni räkna med att det blir sämre uppdatering).

Sant!


Tyck till!

Föråt för så korta och ointressanta inlägg. Tittade tillbaka i bloggen och inser att bloggen blir tråkigare och tråkigare. Har ingen aning om vad jag ska blogga om. Förr skrev jag inspiration och tips inlägg vilket både är kul att skriva och kul för er att läsa, men om det ska blir såna inlägg måste jag själv få inspiration. Svårt att skriva ett sånt inlägg om jag inte vet vad jag ska skriva om..

Så nu ber jag er, både för min men mest för eran skull, vad skulle NI vilja läsa om?
Kan vara allt från min och Nemos träningar eller ridpassen till vad jag tycker om något (till exempel vad jag tycker om bett eller vad jag tycker om facebook osv). Vad som helst som ni skulle vilja veta mina tankar om.

Snälla svara så jag vet!

Går ut med hundarna


Dag 9. Mina starkaste styrkor/svagheter.

Oj, svårt..

Den bästa styrka jag har är nog att jag aldrig ger upp oavsett hur svårt det må vara.
Min sämsta svaghet är att jag inte vågar ta för mig så mycket.

Frågor

Tog frågorna från en annan blogg, tänkte att jag kunde besvara dom.

1. hur sent går du och lägger dig på helgerna?
När det är skolan blir det runt 22, när det är lov blir det runt 3

2. umgås du bara med äldre?

Nepp

3. är du aldrig med dom i din klass?
Jopp

4.vilken klass går du i?
2:an

5.hur gammal är du?
17, om ett halvår är jag vuxen :O

Två julaftons bilder


Mitt hår


Fula bilder men jaja, ni ser ju hur håret blev iaf ;)

Sömntuta

Satt igår kväll/natt och chattade med fina människor men dom gick en efter en för o sova och tillslut vad det bara jag ch Oskar kvar så då gick även jag och la mig. Klockan var 4 när jag gick och la mig och inte var jag ens trött.. Men kände att jag ville vakna någolunda tidigt idag iallafall. Vaknade halv 1, men ligger fortfarande i sängen. Går nog upp snart iallafall.

Idag ska jag inte göra någoting, skönt med ett lov är man inte gör något alls tycker jag!
Mn nu ska jag inte skriva mer, ligger o skriver på datorn och det var inte det lättaste :P

Dag 8. Topp 5 saker som har hänt år 2012.

 • Nemos och mina framsteg.
 • Barichellos och mina framsteg.
 • Att jag mådde så bra i slutet av 2012.
 • Att jag verkligen insåg att jag har de bästa människorna runt omkring mig som man kan ha!
 • Att det har gått så bra på ridningen, känns som om det släppt mer och mer även i dressyren.

Jag och min far

 

Bra start på 2013!

Hoppas det fortsätter såhär resten av året!
Det negativa nu är att jag inte är trött och klockan är 3.. Men vad gör det om 100 år?


Haha, vackra bilder från Gotland isomras ;)

Astrologen

 

Fyverkerier


GOTT NYTT ÅR!!!

 

RSS 2.0