är godis verkligen nödvändigt vid träning?

Publicerat den här texten förr, men gör de igen.

Jag tycker inte godiset är 100 % nödvändigt när man tränar. Visst kan det vara bra att ha godis om man ska lära något nytt trick för att hålla hundens koncetration uppe, men om det går och hunden tyker det är kul (vilket jag tror alla tycker) så kan man även leka med hunden för att ge beröm.

Jag har lärt Nemo flera tricks genom att leka fram det, vilket han älskar. Ibland funkar det bättre att leka fram tricket än att visa med handen.
(Detta funkar inte på alla hundar, men det funkar på Nemo så tänkte ge det som ett exempel så blir det lättare för er att förstå vad jag menar). Om man till exempel vill lära hunden att skälla på kommando och den inte brukar göra det i vanliga fall så blir det lite svårt. Men om man hoppar runt och busar och får hunder lite uppspelt så bruka den morra. Då är bra bara att fortsätta. Hoppa runt, spring runt, morra och skäll, putta lite lätt på hunden. Då kommer den förmodligen (Nemo gör det) att börja skälla. Beröm massor och fortsätt.

Om man ska lära hunden att skälla så får man självklart ge godis när den väl skäller, men att man leker fram själva beteendet.
(blev lite rörigt, fråga om du inte förstår.)Att kalla in hunden är också ett bra exempel. Om man vill att hunden ska komma när man ropar så borde man inte stå rakt upp och ner och säga "Nemo kom". Utan man borde även där hoppa runt så hunden får uppmärksamhet på dig, sen när den kollar så säger man "Nemo kom" och fortsätter hoppa runt men nu även springa lite långsamt där ifrån. Då ser hunden att du är påväg bort och kommer. Då säger man ännu en gång "Nemo kom" så huden förknippar orden med beteendet. När hunden är påväg är det viktigt att man inte stannar och blir tråkig, utan fortsätt att röra dig så hunden har uppmärksamheten på dig. Backa även.

När hunden är framme så hoppar man runt och berömmer och leker med den, den kan även få en bit godis, men leken i första hand. Då kommer hunden tycka att det är kul att komma när du ropar och förhoppningsvis förknippa inkallning med lek.

Det viktiga när man tränar hunden (eller vilket djur som helst) är att man läser av djuret. Hunden kanske inte alls tycker att du är rolig när du hoppar runt, den hunden kanske hellre vill ha godis. Vissa hundar äter inte så mycket godis, och då är det dags för fantasin att flöda. Kom på massa övningar du kan göra med ditt djur som du inte behöver godis till.
Jaa, det är bara fantasin som sätter stopp. Kom på nya sätt som funkar för just dig och ditt djur.

Rörig text.. bara o fråga om något är suddigt eller vill ha tips/kan ge mig tips om något :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0