:*


Följa John

 

Fina Rambo idag <3

 

Dagens Rambo

Idag kom det en tjej å tittade på Rambo som kanske ska ta honom på tisdagar och torsdagar då jag inte kan ta honom dom dagarna och ägaren fortfarande är gravid. Började med att hon fick prova longera och han testade henne väldigt mycket. Han stannade, gick in till henne osv. Men det löste sig ändå ganska bra å jag gav lite tips hon kan ha hjälp av, oavsett om hon fortsätter med Rambo eller hittar en annan medryttarhäst.

Sen hoppade jag upp och red honom lite. Skritt + trav på banan för att visa lite. Sen red jag på en raksträcka utanför banan för att prova galopp för första gången. Han galopperade cirka två steg med frambenen men travade med bakbenen. Blev även en liiiiite minibock xD Nu vet jag iallafall hur jag ska få honom i galopp och lära honom det. Sen fick provridaren skritta och trava lite uppsuttet sen var hästen trött och svettig haha. Riktigt nöjd över honom, aldrig sett honom bli riden av någon annan men han såg verkligen fin ut. Mycket nöjd över mitt arbete med honom måste jag säga (och mycket nöjd över hästen också såklart). Medan hon red Rambo red jag på en annan häst i stallet.


Lite underhållning


Skulle jag kunna...

Kyssa en groda?

Tycker grodor är lite äckliga så nej, jag skulle inte ens hålla i en groda.

Börja sjunga?

Jag älskar verkligen att sjunga men tyvärr föddes jag inte med en så bra röst så får nöjd mig med att sjunga är hemma.

Klä dig son en kille?

Stora tröjor är sjukt mysigt och även mjukisbyxor.. Ja, det skulle jag lätt kunna.

Åka utomlands?

Bjuder du med mig så tackar jag inte nej ;)


Varm Rambo

Idag var Rambo svettig när jag hämtade honom i hagen. Red med grimma och ridrep idag, barbacka. Han va duktig men lite trött. Eftersom det va så varmt idag så blev det ytterst lite trav och jag red ungefär 10 min sammanlagt, skrittade av för hand. Sen spolade jag av honom och sen fick han gå ut i hagen.

Ledsen för dom kassa bilderna, det är screenshots från en film

Bästis <3

I lördags var det pay and jump i upk. Red Barichello 50 + 70.

50 cm - var nymålade hinder som han inte sett förr + påskägg vid vissa hinder så allt va lite extra läskigt. Fick några stopp men trots det så kändes han väldigt positiv å bra så jag var nöjd.70 cm - hoppade ettan och tvåan mkt bra. Stopp en trean, hoppade tre och fyra sen två stopp på 5:an. Hoppade fem och sex sen ett stopp på 7an och sen hoppade vi det. Jag är mycket nöjd över hästen! Han brukar inte hoppa så bra inne, men nu kom vi ju runt 70 cm med bara 4 stopp. Eftersom han är bättre ute så känns det sjukt lovande till ute-pay and jumperna i sommar. Åh älskar honom så mycket! <3

Hjärtat <3 <3

Hoppning

Igår var jag bara en snabbis till Rambo. Mockade och fixade allt sånt + gick en promenad på cirka 20 minuter.

Idag borstade jag av en skitig Rambo, sen tog vi longerinan och grimman och gick ut till banan för att longera lite. Idag fick han även hoppa lite, typ 40 cm. För en gångsskull lyfte han faktiskt på benen istället för att springa rätt in i hindret som han kan göra haha. Han verkade tycka det var rätt kul. Mkt trav idag. Sen gick vi en promenad då min vovve behövde sin kvällsprommis och Rambo samtidigt fick skritta av. Lugn och fin häst på promenaden. Sen gick han em maten - nöjd polle :D

Gårdagens + dagens Rambo

Igår när jag skulle hämta Rambo var han galen. han ville inte att jag skulle komma nära å när jag gjorde det racade han runt i full galopp och så höll han på... Trodde han hatade mig men idag var han normal igen. Hur som, tömkörde och longerade, han fick även trava över en bom + ett "hinder" på typ 30 cm.Idag var han redan inne när jag kom. Trött häst. Longerade honom lite, typ 15 min å sen gick vi till hagen för att träna med presenningen. Lite orolig häst över att vara själv i hagen men efter ca 10 min lugnade han sig och kom fram till mig (alltså verkade han inte hata mig trots allt). Duktig med presenningen. Sen gick vi in och jag mockade medan hästen va lös i stallet och härjade runt (klipp på instagram @sschenning). Han verkade tycka det var väldigt kul att få gå lös i stallet och undersöka lite :) Då kom han även fram till mig många gånger. Han rev ner hinkar och störde en annan häst i stallet haha. Sen fick hästarna kvällsmat å jag åkte hem. Nöjd över dagen :)


Your hate is what gave me the strength


Dålig dag

Skrev ett inlägg tidigare men texten försvann så här kommer ett liknande inlägg...

Igår hade jag en riktigt dålig dag (pga. privata skäl), ville bara ta bilen å köra långt långt bort och aldrig mer komma tillbaka. Kändes som om allt å alla var emot mig. Inte ens stallet kunde få mig på bättre humör å då är det allvarligt.. haha nejdå, men hade en grymt dålig dag. Hade ett okej ridpass igår på Killen, men eftersom jag var så nedstämd pga. den dåliga dagen var jag otroligt emot allt som hade med den hästen att göra. Vet inte hur många gånger jag sa att jag inte ville ha honom och att passet gick såå dåligt. Det gick egentligen inte dåligt och jag känner enorm skuld för min inställning till honom igår. Han var väldigt snäll och lyhörd så hade inget att klaga på egentligen.

MEN, idag är en ny dag och dagen har varit bättre. Var i skolan, en ganska lugn dag men otroligt för lång! Åkte direkt till Rambo och där red jag. Jag har börjat störa mig på saker han gör haha. Det är precis som att träffa en ny människa, ibörjan är man glada och trevliga men allt eftersom börjar man störa sig på saker människan gör. Jag stör mig på att han alltid ska bossa runt. Jag märker i hagen att han är hög i rang och det är han även mot mig. I inlägget om repspekt skrev jag kompromissa, men Rambo vet nog inte vad det betyder. Han kan stanna och vägra gå, springer iväg, går på mig osv. Så nu ska jag bli tuffare mot honom och visa att vi båda ska ha en talan!

Trickträning och markträning

Trickträning och markträning är något jag själv är väldigt ny på att göra själv, men har läst bloggar där de marktränar. Det är bra för att få upp bandet mellan häst och människa då man måste läsa av hästen och hitta olika sätt att lära in tricket. Funkar det inte får man utvärdera varför det inte funkade och prova något annat sätt. Jag utgår inte efter någon bok eller så utan jag kör mitt egna lilla race när det gäller mark- och tricksträning. Jag tycker att så länge både häst och människa har kul spelar det ingen roll om man bara busar runt eller får ut något av det (till exempel lär ett trick). Hellre att man bara busar runt och hästen inte lär ett trick än att man tricktränar och hästen inte tycker det är kul. Sen brukar jag variera bus och trickträning för att hästen ska få variation och samtidigt blir lek och bus beröm för trickträningen (detta gör jag med min hund också, varierar tricks och bus alltså).

Trick man kan lära sin häst är allt från spansk skritt till buga till pussa. Spelar ingen roll hur stort tricket är även fast det är coolare att hästen kan stegra än pussas så spelar det ingen roll. Det som spelar roll är tiden ni lägger tillsammans på att lära tricket och hur ni lär er det. Hur ni löser problem tillsammans, helt enkelt att ni umgås och gör saker tillsammans. Det stärker erat band och ni kommer närmre varandra. Umgås, umgås, umgås! Det är a och o om man vill lära känna sin fyrbenta vän.

Vad man kan göra från marken är helt blandat. Jag brukar variera träningen så mycket som möjligt så det inte blir tråkigt och hästen inte uppskattar träningen. Till exempel kan man tömköra, longera, löshoppa/hoppa i longerlina, gå promenader, busa som sagt (med busa menar jag att man springer runt, triggar igång hästen lite helt utan krav), träna med presenning och så vidare, och så vidare. Finns massa att göra från marken.

Första dagen jag var hos Rambo var jag förkyld och hostade ganska mycket. Han blev rädd när jag hostade och han var spänd ibörjan när vi tömkörde för att han tyckte det var läskigt att vi var bakom honom. Detta har jag tränar en del på. Dels genom att få hans tillit för när han litar på mig kommer han känna sig trygg hos mig, sen har jag även miljötränat en del, detta bygger också upp hans tillit. Har tränat med presenning, slangar, jackor och allt möjligt på honom. Att skaka det så det låter, att lägga det på honom, att gå över presenning och slagar osv. Detta gör honom trygg och säker och jag upplever i alla fall att han är mindre rädd nu för tiden, faktiskt sällan han blir rädd för saker. Såklart blir han fortfarande spänd i vissa miljöer men vi tränar och tränar, allt handlar om tillit och när han litar på mig till 100% kommer han söka skydd hos mig. Hästar är trots allt flockdjur.

Här drog jag presenningen mellan fram- och bakbenen och under magen utan att han rörde en hov och ändå var han helt fri att göra vad han ville

Hjärtat <3

 

Respekt

Det är många som pratar om respekt och det är jätteviktigt att bli respekterad av både människor och djur. Detta inlägg kommer ta upp lite om vad respekt är, skillnad på respekt och dominans och hur man får respekt (detta då i hästsammanhang).

Först och främst måste vi klara ut begreppet respekt för att sen kunna gå vidare. Är respekt när hästen gör allt jag ber om om, inte tar egna intiativ och jag behöver inte lyssna på den eller är respekt när hästen och jag lyssnar på varandra och kompromissar? Detta är mycket enkelt i teorin men kanske inte lika lätt i praktiken. Att respektera hästen betyder att du lyssnar på den, på samma sätt som att hästen respekterar dig genom att lysna på dig. Hästen kan visa repekt på många sätt precis som vi människor. Det kan handla om att hästen inte går över dig och tar platsen du står på, men då måste vi tänka på att vi inte ska ta hästens plats på samma sätt. Om du en dag kommer till stallet och planerat att rida men märker att hästen är trött eller inte på humör gäller det att lyssna och respektera hästen genom att kanske rida ut eller bara mysa den dagen och rida dagen efter istället. Eller som med Rambo, han är ganska bökig i munnen med bett så rider med det ibland och det respekterar Rambo men då gäller det att jag lyssnar på att han inte riktigt gillar det så då rider jag med repgrimman ibland + att jag köpt indianhackamore så han inte alltid behöver ha bett i munnen vid ridning för ridning ska inte vara något obehagligt för honom.

Jag och Rambo, inget med texten att göra

Skillnade på respekt och dominans då. Synonymer.se hade jättebra förklaringar till de orden. Under respekt står det omtake, uppskattning, hänsyn och till ordet dominans stod det övertag och övermakt. Alltså, om bara ena parten respekterar så kan det bli så att den andra dominerar. Om ni har en alldeles för snäll som inte säger åt er när ni dominerar för mycekt utan att den respekterar att ni bestämmer ALLT så dominerar ryttaren. Eller tvärtom, om ryttaren är för snäll och låter hästen bestämma allt och börjar dominera kan det bli farligt. Den som dominerar tror inte jag ser den andra parten som något värdefullt så om hästen dominerar kan den börja sparka och bitas, då respekterar den inte ryttaren.

Så det är lika viktigt att båda partena respekterar varandra och att man möts på mitten. Om man har en häst som har svårt att respektera en får man väcka den och säga till när den gör fel och att den inte får bitas eller sparkas eller vad den nu gör, men samtidigt måste man fortfarande respektera hästen, annars kommer den inte vilja respektera er. Man vet ju själv att man inte vill respektera en människa som inte ger respekt tillbaka. Man måste förtjäna att bli respekterad. Det är alltså en väldigt svår balansgång där som man måste försöka väga upp.

Hoppas detta inlägg gav er något och kommentera om ni vill att jag skriver något mer inlägg om respekt om ni tycker jag missat något eller vill ha en tydligare förklaring. Kommentera om du har något önskeinlägg och dina åsikter på inlägget också :)

ridning och min nästa vecka

I torsdags hoppade jag Killen. Gick inte jättebra, han kändes stark och då blev jag stark osv.. Igår red jag dressyr på Dante. Han va jättefin som vanligt. Min ridlärare sa att det såg okomplicerat ut när jag red honom, svaret på det va mycket enkelt "det är okomplicerat!". Kul att rida okomplicerade hästar ibland också, men gillar mer att rida lite kluriga hästar eftersom det är mer utmaning. Jag har så svart att veta vad jag ska göra efter jag fått igång bakbenen, fått en bra form och får till övergångarna bra så då åker jag mest häst och det är inte jättekul även fast det såklart är kul att få en bra känsla. Hoppas ni förstår.

Idag kom Ulrika (en ridlärare från upk) och tränade mig och Rambo. Ville mest se vad jag kan jobba med osv eftersom jag aldrig ridit in en häst förr och jag ville veta vad man kan kräva. Vi tränade övergångar skritt till trav och skritt till halt. Jätteduktig häst som var otroligt fin i formen i både skritt och trav i vänster varv, han har dock svårare i höger, men där var han fin i skritten å stundtals i traven. Sen provade vi skänkelvikning, gick väl sådär. Svårt till vänster (som du är undan höger skänkel), lättare till höger (som är undan vänster skänkel) så det är förståligt. Mycket nöjd över hästen och Ulrika tyckte han var väldigt snäll och duktig hon också :)

Min nästa vecka (påsklovsveckan) är väldigt stressig! Men det är kul att ha mycket att göra :)

Måndag: Fyrishov med Daniel, sen Rambo intag
Tisdag: stallfritids 12-15.30, sen Rambo kväll
Onsdag: Rambo lunch, sen provköra bilar, sova hos Daniel
Torsdag: stallfritids 12-15.30, sen Rambo kväll
Fredag: rida på upk, sen Rambo
Lördag: pay and jump, sen Rambo kväll
Söndag: Mormor 13.00, sen Rambo kväll

Lunch 11-13, intag ca 17.00 och kväll ca 20.00 och så ska jag ju mocka å allt sånt + motionera häst så är där ca 3h varje dag.

Frågor om mig och Rambo

Tränar du för någon, vem isåfall? Ska träna för en upk tränare ev. idag beroende på hur banan ser ut.

Hur ser en vanlig vecka (ridning etc) ut för Rambo?
 Ridning ca 2 dagar på banan (eller en ridning å en tömkörning), lek, uteritter, longering, mys.


Var ser du dig själv om 10 år, inom ridningen?
 Jag vill inte bli världsbäst inom ridningen om det inte är kul för mig å hästen (om jag ville bli stor inom ridningen kan jag säga att jag inte skulle ha en oinriden medryttarhäst och inte fortsätta rida Barichello). Jag vill ha kul i allt jag gör, sen spelar det ingen roll om jag hoppar 90 eller 130...

Om du inte skulle hållt på med hästar, vad hade du gjort då tror du?
Spela innebandy eller åka motorkross eller någon annan motorsport, älskar fart ;)

Hur lär man hästen att ridas i repgrimma?
 Det var inget jag lärde Rambo. Jag läste av honom när jag red med träns och sadel och märkte att han var lugn så satte på repgrimman, kollade lite från marken att han lyssnade och sen hoppade jag upp. Om man är osäker kan man ha med någon de första gångerna som står på marken.

Tips på olika tricks? Hur börjar man lära in tricket?
Hur man lär in ett tricks är ju helt beroende på vad det är för tricks. Kan skriva ett eget inlägg om detta.

Tips på hur man tränar in så hästen får respekt för en Skriver ett eget inlägg om detta också

Rida i repgrimma/bettlöst träns?

Träna hästen från marken/på ryggen? 
Rida barbacka/rida med sadel? 
Skola/Helg
Böcker/Filmer
Storhäst/Ponny?


Ridningsbilder på Rambo


Rambo

Igår var Rambo galen.. Skulle longera men eftersom han va busig dagen innan dehär också så gick vi till hagen och longerade. Efter typ 3 min bockade han å galopperade iväg. Tog bort longerlinan å lät honom springa och han galopperade varv på varv på varv... Sen när han inte ville springa mer tränade vi snurra helt lös igen. Efter ett tag när jag stod å höll på med jackan (vet inte riktigt var jag gjorde) så ställde han sig å snurrade typ tre varv hahaha. (Film på instagram där jag heter sschenning)
Idag var det tömkörning på schemat, hade planerat ett riktigt jobbigt pass så han skulle få göra av med energi. Dock var han helt normal idag för en gångs skull. xD Han fick jobba i ca 1 h å 20 min i skritt + trav. Islutet lingerade jag för att se om han var lugn då också eftersom det är i longeringen han varit galen men han var coollugn. Juste, mitt under tömkörningen kom Rambo in till mig i mitten och snurrade som om han ville visa att han verkligen fattat hahaha. Det var inte så att han snurrade och sen tiggde utan han snurrade och sen såg han stolt ut och sa "såg du, jag kan :D", så otroligt charmig :')

Provade föresten indianhackamoret idag, han hade lite svårt att förstå det men efter ett tag funkade det bra. Tror han kommer trivas med det när han blivit lite mer van :)

Jag verkligen älskar dig!!!


Farlig lek

Ifredags följde pojkvännen med till Rambo. Jag började med att rida för att visa lite. Skrittade och travade bara utan att tänka på hästen, visade lättridning och lite annat. Sen hoppade Daniel upp. Han fick skritta och trava lite, jag sa att lättridningen skulle komma av sig självt men det var typ 9 år sen jag lärde mig det så minns inte riktigt hur det var när man skulle lära sig det.. Det är liksom klart att det kommer automatiskt för mig nu, har ändå ridit i 10 år. Det var inte lika lätt för Daniel som jag hade tänkt mig haha. Men tycker både Rambo och Daniel skötte sig jättebra. Sen skrittade vi ut en bit, då red jag.Igår var jag i stallet och skulle leka lite med Rambo så tog fram repgrimma och ledrep + morötter. Varierade träningen med att han skulle snurra med att vi sprang och busade lite. Efter typ tredje gången jag sprang så tappade jag balansen och snubblade till lite och då blev det fart på Rambo.. Han galopperade (det här gjorde han med mig på andra sidan ledrepet) och sparkade och bockade rätt ut men bakbenen mot mig. (Han var BARA busig, dock tänkte han inte på varit han hade mig) så han nuddade precis mitt lillfinger.. Om jag stått liiite närmre hade jag fått en riktig smäll.. Då jag tyckte att det blev lite farlig lek så lugnade vi ner oss. Vi gick till hagen så släppte jag honom för att prova snurra utan grimma och ledrep, han gjorde det utan problem! Han snurrade alltså helt lös <3 Sen va min hund tvungen att gå en promenad (han var med till stallet) så vi gick ungefär 15 min i skogen. Sen gav jag kväll till hästarna.

It's all about trust


Han stod heeelt stilla när jag drog bort presenningen trots att den var på huvudet <3

Ridning x3

Skriver inte om alla ridpass på bloggen, men försöker så gott jag kan.

Igår red jag dubbla pass på upk. Först red jag Dante som jag inte ridit på 1-2 år. Sist jag red honom gick han inte ens att ställa för att han var en planka men nu var han jättemjuk. Blev bara finare å finare ju längre in i passet det gick. Blev grymt taggad till galoppen å sprang på sidan haha. Gjorde jättefina slutor. Mycket nöjd över passet.

Sen red jag ett till dressyrpass men nu på Lola. Bara ridit henne en lektion tror jag, annars har vi bara tävlat. Första gången jag red henne tävlade vi, 80 cm. Nu när jag tänker på det har jag bara hoppat 80 och 90 på henne, aldrig lägre haha, stabilt ;) Hur som... Tog ett tag till honslappnade av med även hon blev väldigt fin tillslut. I vänstervarv gick galoppen bra men inte i höger.. Blev jättefin i traven och skritten. Även hon gjorde super slutor.

Idag red jag lill-Rambo. Började med att longera för att få koll på fram och tillbaka hjälperna. Han lyssnade rätt bra på rösten efter ett tag så då hoppade jag upp. Red med sadel och träns idag som en vanlig svensson ;) Han va mkt mkt mkt fin! Sänkte sig och sökte stöd i bettet helt själv, även i traven blev han jättefin efter ett tag. Dock liite ostadig då han verkligen försökte man kunde inte riktigt hela tiden för då tappade han balansen. Sen red vi lite i skogen som avslut och han tycker det är sååå kul att rida i skogen :D Han ville inte ens gå hem :')

Nöjd häst som gick med lååågt huvud när vi gick från skogen (jag hoppade av lite innan vi va stallet)

Förresten så gick han på tyglarna när han skulle klia sig och sen tog han upp huvudet och slet sönder mina tyglar.. Var absolut inte meningen, han råkade men ändå lite surt xD

Rambo <3

 

RSS 2.0