Fång, del 2

Om man tittar på när hästarna drabbas så är det oftast när vi släpper ut dem på bete, man brukar säga att det är mellan maj-september som det flesta hästar drabbas. Betet kan vara för kraftigt, men hästar kan även få fång på ett nedbetat bete eftersom det nya gräset som kommer upp är mycket näringsrikt. Samma sak gäller när det har varit frost i gräset, då ökar risken för fång.

Forskarna är numera överens om att det inte är proteinet i gräset som är den utlösande faktorn utan det är kolhydraterna (socker) som är orsaken.

En annan orsak till fång är snabba foderbyten, de flesta är nog medvetna om att man inte ska byta foder snabbt på sin häst men det är lätt att glömma bort på sommaren när man släpper ut sin häst i stora gröna hagar, den behöver kanske vänja sig vid gräset.

Om hästen har skadat sig, gjort sig illa i ett ben, varit med om ett trauma, så kan det få till följd att den avlastar något ben som den har ont i. Den kommer kanske att lägga mera vikt/överbelasta något annat ben och hästen kan då drabbas av belastningsfång.

Stoet kan få fång efter en fölning om inte efterbörden kommer ut som den ska,då pratar man om förlossningsfång/förgiftningsfång.

Det kan också hända att hästen har ätit något som gör att den drabbas av förgiftningsfång till exempel mögligt foder eller giftiga växter.

Källa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0